Artanç Savaş’ın haberi
Ay ile Dünya arasındaki mesafenin gelecek hafta, son 20 yılın en düşük seviyesine inecek olması, gökbilimcileri harekete geçirdi. 19 Mart Cumartesi günü, Ay’ın yeryüzüne en yakın noktası, 356 bin 577 km. mesafede olacak. ABD’li bazı gökbilimciler, "Süperay" olarak adlandırılan bu durumun depremleri, tsunamileri ve ani iklim değişikliklerini tetikleyebileceğini iddia ediyor. Örnek olarak da Ay’ın Dünya’ya yaklaştığı 1955, 1974, 1992 ve 2005’te aşırı hava değişikliklerinin yaşanması ve 2005’teki Süperay’dan iki hafta önce Endonezya’da yüz binlerce kişinin öldüğü bir tsunaminin yaşanmış olması gösteriliyor. Türk uzmanlarsa bu iddialara şüpheyle yaklaşıyor.
UZMAN GÖRÜŞLERİ
‘Bardağı taşıran son damla olabilir’
Prof. Dr. Naci Görür (İTÜ Maden Fakültesi): Ay’ın Dünya üzerindeki çekim kuvveti, fay hatlarını harekete geçirecek büyüklükte değildir. Diğer yandan eğer bir fay hattı son derece yüklüyse, Ay’ın çekim kuvvetinin artması ‘bardağı taşıran son damla etkisi’ yaratabilir. Ancak böyle bir olaya pek ihtimal vermiyorum.
‘Çekim kuvveti depreme yetmez’
Prof. Dr. Şükrü Ersoy (Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Bölümü): Ay’ın kütlesi ve Dünya üzerindeki çekim kuvveti bellidir. Yaklaşma olduğunda bu çekim biraz daha artar. Ancak doğal felaketleri tetikleyecek büyüklükte değildir. Depremler yerin en az 15 km altında gerçekleştiği için, Ay’ın çekim kuvveti depreme neden olmaz.
‘Geçmişte yaşanan felaketler tesadüftü’
Yrd. Doç. Dr. Hasan Hüseyin Esenoğlu (İstanbul Üniversitesi Astroloji ve Uzay Bilimleri Bölümü): Ay’ın yakınlaşması doğal akış içerisinde gerçekleşecek. İki gezegen arasındaki etkileşim normal seyrinde devam edecek. Geçmişte "Süperay" dönemindeki felaketlerin, tesadüfi olduğunu düşünüyorum.