TS13206 standartlarına uygun olarak geliştirilen klavye tüm metin editörlerinde çalışabiliyor. Üstelik kurulumu çok kolay ve sisteme yük getirmiyor.
TSE Standartlarına uygun
Türk Standartları Enstitüsü’nün Nisan 2006 tarihinde yayınladığı, TS13206 numaralı belgeye göre hazırlanması gereken Osmanlıca Klavye’nin özellikleri şöyle açıklanıyor:
“Bu klavye hazırlanırken günümüzde kullandığımız Türkçe Q ve F klavyelerindeki harflerin çıktığı yerler esas alınmıştır. İki alfabede de ortak olan harfler aynı yere yerleştirilmiştir, yani Latin klavyeden R harfi çıkan yere Arabikر , T harfi çıkan yere Arabikت harfinin yerleştirilmesi gibi. İki alfabede de ortak olmayan harfler de ses ve şekil benzerliklerine bağlı olarak uygun yerlere yerleştirilmiştir. Ayrıca Arapça ve Farsça yazmaya olanak tanıyacak bütün semboller de yerleştirilmiştir.”
TSE’nin bu desteği Osmanlıca’nın yaygınlaştırılması açısından güzel bir gelişme. Kurumun bu desteği ile beraber kuranharfleri.com daha önce hiçbir şekilde hazırlanmamış bir sistemi geliştirmiş ve Osmanlıca’yı bilgisayar ortamında kullanmak isteyenlerin istifadesine sunuyor.
TSE standartlarını kullanarak hazırlanan bu sistem Windows XP ve üstü işletim sistemleriyle uyumlu olarak çalışıyor.
Sisteme yük getirmiyor
Hazırlanan bu sistem bir eklenti değil, program da değil. İşletim sistemlerine Osmanlıca dil desteği yerleştirilmesinden ibaret.
Nasıl ki dil seçeneklerinden Türkçe, İngilizce, Almanca veya başka bir dil seçtiğinizde o dilde istediğiniz yazıyı yazabiliyorsunuz; Osmanlıca dil desteği ile de bilgisayarınızda Osmanlıca’yı aynı rahatlıkla kullanabileceksiniz.
Tüm metin editörlerinde
Sadece ofis programlarında değil. Not defteri, internet tarayıcıları, görsel düzenleme programları ve birçok program ile istediğiniz Osmanlıca yazıyı yazabilirsiniz.
– Osmanlıca F Klavye Kurulum dosyasını buradan indirebilirsiniz.
– Osmanlıca Q Klavye Kurulum dosyasını buradan indirebilirsiniz.
Kurulumu çok kolay
İndirdiğiniz klasör içerisinde size kurulumda yardımcı olabilecek “Kurulumun Videolu Anlatımı” dosyasında videoları izleyebilirsiniz.
“Yardım Dosyaları” klasöründe F ve Q klavyelerindeki harflerin yerleşim düzenini görebilirsiniz.
“Osmanlıca Font Dosyası” klasöründe ise daha önce yine kuranharfleri.com tarafından hazırlanan Osmanlıca fontları bulabilirsiniz.
http://www.kuranharfleri.com/tr/dosyalar/180-tse-standartlarinda-osmanlica-klavye