IPad 2 Rakip Tanımıyor

Bilgisayar
Samsung Galaxy Tab, Motorola Xoom, Blackberry Playbook, Asus EeePad gibi rakip firmaların tablet ürünleriyle sektöre iddialı girişlerine rağmen, Apple iPad ABD’nin tablet internet trafiğinin yüz...
EMOJİLE

Samsung Galaxy Tab, Motorola Xoom, Blackberry Playbook, Asus EeePad gibi rakip firmaların tablet ürünleriyle sektöre iddialı girişlerine rağmen, Apple iPad ABD’nin tablet internet trafiğinin yüzde 97’sine hakim. com.Score’un araştırmasına göre Android tabanlı tabletler pazardaki tablet trafiğinin yüzde 0.6’sını içerirken, Playbook gibi diğer tabletler yüzde 0.1’ini oluşturuyor.

4.7 milyon satış yaptı

Apple geçen çeyrekte 4,7 milyon iPad satışı yaptığını açıklarken, Genel Müdür Yardımcısı Tim Cook, durumun şimdiye kadarki en büyük birikmiş iş hacmi olduğunu açıkladı. HP Touchpad gibi gelecek nesil tabletler ve dört gözle beklenen Windows-8 tabanlı tabletlerin Apple’ın tablet kategorisindeki egemenliğini yıkıp yıkamayacağı tartışılıyor.

Akıllı telefon kategorisinde ise farklı bir tablo gözleniyor. Android cihazlar tüm mobil trafiğinin yüzde 54’ünü kapsarken, iPhone yüzde 36, diğer akıllı telefonlarsa yüzde 10’unu oluşturuyor.

Xbox’ta tarla ekip mafya ile savaşma devri

Microsoft, oyun konsollarında yapılmamışı deneyerek ücretsiz oyun işine giriyor. Develop’un raporuna göre Microsoft sessizce Xbox Live hizmeti için ücretsiz oyun yazılımı hazırlatmaya başladı. Redmond yazılımcılarının hazırlayacağı Xbox 360 oyunlarına, oyundan çıkmadan para harcanabilecek mikro satın alma desteği eklenecek.

Başarı öyküleri çok

Microsoft’un bu stratejisinin arkasında elbette farklı başarı öyküleri var: Zynga gibi şirketler Facebook’ta ücretsiz oynanan FarmVille, CityVille ve MafiaWars gibi oyunlarla çok büyük bir başarı elde etti. Bu oyunlar ücretsiz oynanan ancak eninde sonunda eğer gerçekten keyif almak isteniyorsa para harcatma potansiyeli oldukça yüksek olan oyunlar.

Ücretsiz oyunlar artıyor

Microsoft bu işe girecek ilk büyük oyun şirketi değil. EA isimli oyun şirketi uzunca bir süredir ücretsiz oyun hizmeti veriyor ve şimdi de Battlefield’ın her iki versiyonu ücretsiz sunacak. TigerWoods, PGA Tour, NeedForSpeed World, Dragon Age Legends, BattleForge ve Zynga’da bulunan Valve, Team Fortress 2 gibi oyunların ücretsiz oynanabillir seçenekleri hali hazırda zaten bulunuyor.

Fiş dönemi sona eriyor

Şarj edilmek istenen cihazların tamamına yakınının bilgisayar üstünden şarj edilmesi, yeni bir USB dalgası yarattı. Telefonlardan taşınabilir oyunlara kadar USB üstünden şarj edilmesi gereken ürün sayısı öylesine arttı ki bilgisayarlar şarj etmek için yetersiz kalmaya başladı. Bu yüzden de evin içinde USB çoklayıcı gibi yeni cihazlar dahil oldu. ABD’de yeni piyasaya sürülen elektrik fişleri, USB şarjı çılgınlığının geldiği noktayı gösteriyor: Duvara takılan fişlerin üstüne eklenen USB şarjları bu teknolojiyi bilgisayarlardan duvarlara kadar getirdi.

Sohbet edenlerin pili bitmeyecek

Taşınabilir bilgisayarlar geldikten sonra masaüstü bilgisayarlar oldukça gözden düştü. Ancak taşınabilir cihazlar küçüldü, güçleri arttı ama en önemli sorunu daima pil olarak kaldı. Taşınabilir cihazların pil gücünü artırmak için arklı ekran seçenekleri, farklı büyüklük ve ağırlıklar denendi. Geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapan Avusturalyalı araştırmacılar Melbourne Teknoloji Enstitüsünde yaptıkları bir çalışmayı tüm kamuoyu ile paylaştı.

Tuşlar enerji üretecek

Yeni hayata geçirilen uygulamayla taşınabilir bilgisayarların klavyelerine özel bir sistem kuruldu. Bu sistem bilgisayar tuşlarına her basıldığında ortaya çıkan kinetik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürüyor.

Uzmanlar henüz tuşlardan gelecek enerjinin bir taşınabilir bilgisayarı tamamen şarj edemeyeceğini söylüyor. Ancak insanın hareket enerjisinin elektriğe dönüşebileceği gerçeği, tüm taşınabilir cihaz üreticilerini bu işe kanalize etmiş durumda.

Ayakkabı şirketleriyle görüşmeler yapılıyor

Ayakkabı firmalarıyla konuşan bilgisayarcılar, ayakkabıların toplayacağı enerjiden şimdiden faydalanmak istiyor.

Laptoplar sertleşiyor

Intel, bilgisayarlar içinde yaşanan daha hızlı, daha hafif ve daha uzun pil ömrü savaşını farklı bir kulvara taşıdı: Daha sert ve darbelere dayanıklı cihazlar üretilmesi için harekete geçen Intel, Ultrabook adı verilen cihazların üretilmesini sağlayan ekipmanları hayata geçirdi.
 
30 gün uyuyabiliyor

Apple’ın yeni ürettiği MacbookAir görünümünde olan bu cihazlar, Asus, LG, Lenovo ve Samsung tarafından üretilmeye başlandı bile. Bu cihazların en önemli özelliği birkaç saniye içinde açılması ve kapanması. Bunun sağlanması için bilgisayarın iç yapısı değiştirildi. Bu şekilde kapatılan bilgisayarın 30 gün boyunca uyku durumunda kalabildiği belirtildi.  20 milimetre kalınlığındaki yeni cihazların ekranı 11-13 inç. 7 saate yakın pil ömrüne sahip cihazlar 1000 doların altında satılacak.

250 GB tablet geliyor

Şimdiye dek piyasaya sürülen tüm ürünler bir ya da birkaç özelliğiyle iPad’den daha iyi olma çabası içinde. Bu kervana Archos isimli tablet üreticisi de katıldı. G9 adını verdiği tablet daha güçlü işlemcisi ve daha yüksek saklama kapasitesiyle dikkat çekiyor.

Adaptör istemiyor

8 ve 10.1 inçlik ekran büyüklüğündeki cihaz 1.5 gigahertz çift çekirdekli işlemciye sahip. 1080p yüksek çözünürlüklü video oynatan bu cihaz, sıradan HDMI çıkışıyla özel bir adaptör olmadan görüntüleri televizyona aktarabiliyor. Ayrıca 32 gigabaytlık bir iPad 2, 720p büyüklüğünde 12 adet film saklayabilirken 250 gigabayt sabit diskiyle Archos 1080 satırlık 40 film saklayabiliyor.

Fiyatlar 279-349 dolar

Cihazın iPad 2’den kötü iki yönü var: Biri içine konabilecek iPad yazılımlarının Android yazılımlara göre çok daha fazla olması ve iPad’in tasarımının daha iyi olması. Archos aradaki açığı kapatabilmek için 10 inçlik cihazını 349 dolardan piyasaya sürdü. 8 inçlik ekrana sahip modeller ise 279 dolardan satışa sürülecek. Cihazlar eylülde piyasada.

Bugün