Tablet dönemi bitti, Phablet dönemi başlıyor

Bilgisayar
Son zamanlarda, akıllı telefonların ebatları büyürken tabletlerin ebatları küçülüyor. Akıllı telefondan büyük tabletten küçük olan bu melez cihazın, dijital dünyanın son dönemdeki “herşey birara...
EMOJİLE

Son zamanlarda, akıllı telefonların ebatları büyürken tabletlerin ebatları küçülüyor. Akıllı telefondan büyük tabletten küçük olan bu melez cihazın, dijital dünyanın son dönemdeki “herşey birarada” eğiliminin sonucu olarak geliştirildiği söylenebilir.

Telefon ve tablet kelimelerinin birleştirilmesiyle oluşturulan phablet, bu iki aletin özelliklerini bünyesinde barındıran yeni cihaza verilen isim.

RAKAMLAR İŞTAH KABARTIYOR
ABI şirketinin araştırmasına göre 2015 yılında dünya çapında 200 milyonun üzerinde phablet satılacağı tahmin ediliyor.

Phablet her ne kadar dilbilgicileri öfke krizine soksa da; Samsung ve Apple gibi oyuncuların başrol oynadığı dijital savaşlarda çok etkili olacağının sinyallerini veriyor. Akıllı telefon, tablet ve phablet gibi dokunmatik ekranlı cihazlar günümüzün en önemli dört uygulamasını tüketiciye bir arada sunuyor: Web tarama, bilgisayar, anlık mesajlaşma ve sesli çağrı.

GELENİN GİDENİ ARATMADIĞI BİR DÜNYA
Değişim konusundan yapılan araştırmalara göre phablet; tabletin masaüstü bilgisayarı çöpe göndermesi gibi kendisinden önce çıkan cihazların tahtına oturacak. Tıpkı kısa kasa otomobillerin karavanların yerini aldığı gibi.

Tüketicilerin bilgi işlem teknoloji alanındaki bir sonraki icat için tükenmek bilmeyen bir iştahla giriştikleri arayış, bu alandaki üretim eğilimini yönlendiriyor. Tüketicinin arayışına yanıt vermeye çalışan üreticiler büyük savaş veriyor. Akıllı telefonların ve tabletlerin gelişimi devam ederken bir de bu iki cihazın tüm özelliklerini taşıyan “phablet”in piyasaya çıkması, masaüstü bilgisayarların tamamen unutulacağı günün yaklaşmasını hızlandıracak.
 
Kullanıcıların “phablet”e geçişi, iki farklı cihaz olan akıllı telefon ile tablet arasında bir çekişmeyi tetikleyebilir. Bu da tablet pazarına girmeye çalışan masaüstü bilgisayar üreticilerine bir kapı arayabilir.

Tüketicilerin masaüstü alımlarının azalması hâlihazırda akıllı telefon piyasasındaki rekabetin ciddi boyutlara ulaşmasına yol açtı. Geçtiğimiz hafta yapılan bir açıklamada; 2012 için en az yüzde 2,8 artış öngörülmüş olduğu fakat bilgisayar satışlarının 2012 yılı içinde beklentileri karşılamadığı belirtildi. Dell ve Hewlett-Packard gibi dev bilgisayar üreticileri üzerinde büyük baskı yaratan bu rakamlar, yeni cihazların sektör hâkimiyetinin boyutlarını gösteriyor. 

Apple’ın akıllı telefon alanındaki en büyük rakibi Samsung, geçtiğimiz Pazartesi günü dünya çapında 100 milyon cihaz sattığınız açıklamıştı.

PHABLETE HÜCUM
Tüketicilerin akıllı telefon ve tablet kullanmak yerine ikisini bir arada bulacağı melez bir cihaz kullanma hevesi, Apple’ın akıllı telefon pazarındaki güçlü konumunu tersine çevirebilir. Müşterinin cihazı tercih etmedisindeki tek nedenin ebat olmadığını ispatlayan Samsung harikası Galaxy’nin başarısını önemsemeyen Apple, artık pazarda Samsung ile başa baş mücadele ediyor. 

Bakalım Samsung’un phablet’i, iPhone gibi fenomen olacak mı…

The Lira