Sony Xperia Z tablet büyülüyor!

Bilgisayar
Bu durumun temelinde Çin’ de yaptırılan yan sanayi tabletlerin tüm dünyada çok ucuz fiyatlara satılması gösterilir. Android işletim istemine sahip tabletler sanki mutlaka ucuz ve kalitesiz olmak zorun...
EMOJİLE

Bu durumun temelinde Çin’ de yaptırılan yan sanayi tabletlerin tüm dünyada çok ucuz fiyatlara satılması gösterilir. Android işletim istemine sahip tabletler sanki mutlaka ucuz ve kalitesiz olmak zorunda gibi bir his oluşturuyor –du insanın kafasında. İOS cephesinde Apple iPad ile tabletin nasıl olması gerektiğinin sınırlarını çizerken 80 $’ a satılan tabletler ise bir tabletin nasıl olmaması gerektiğinin sınırlarını çiziyordu.

Aileler çocukları için en uygun tableti seçerken her zaman “nasıl olsa çocuk kullanacak” mantığı güttükleri için hep en ucuzunu istediler ve açık kaynak kodlu Android işletim sistemi de bu talepleri isteyen kişilerin ekmeğine yağ sürdü. Belki de bu yavaş ve her şeyi yapamayan tabletler yüzünden “Android Tablet Dünyası” diye bir dünya bir türlü oluşmadı. Android telefonların zirvede yer aldığı bir mobil sektörde tablet eko sistemi oluşturamayan Android işletim sisteminin bu ucuz ve kalitesiz ürünlerle Nasreddin Hoca gibi kendi bindiği dalı kestiğini söyleyebiliriz.

Bu gün ise işler değişti. İlk kez elime aldığımda resmen büyülenmiş gibi baktığım ve kablosuz görüntü aktarımının bu kadar başarılı olacağını ancak hayal edebileceğim bu ürünün ismi Sony Xperia Z Tablet. İlk defa bir Android tablet o eşsiz güzellikteki iPad’ ler ile yarışıp onları geçebilecek bir güzellik gösteriyordu. Eskişehir ESPARK’ ta ki Sony Center’ ın sahibinden utanmasam tablete resmen sarılıp “hoş geldin, çok bekledik seni” diyecektim. Böylesine mükemmel bir cihaz, Android ile çalışmıyordur izlenimi veriyor öncelikle. Geçtiğimiz günlerde yavaşlığından gem vurulan 280 TL lik bir tableti hızlandırmaya çalışan ben, bu tablet ile resmen bir hayal âlemine dalmıştım. Asil Dora’ nın tablette oyun açmak isteyip oyun bulamamasından sonra ki bağırması ile kendime geldim.

Genelde bir teknoloji tutkunu olarak firmalara karşı eşit mesafede durmayı önemserim. Bir ürünü övmek yerine sahip olduğu teknolojiyi anlatmak ve yorumu siz okuyuculara bırakmak her zaman tercih ettiğim bir şey; ama bu tablet için bu girizgâhı yapmak bence oldukça uygun olacaktı ve öylede oldu.

Geçtiğimiz Şubat ayında tanıtılan Xperia Z Tablet artık ülkemizde de satılmaya başladı. Ben geçtiğimiz Ramazan Bayramında bu tableti inceleme fırsatı bulabildim. Tablet için öncelikli yorumum tasarımın gerçekten mükemmel olduğudur. Performans anlamında ise Snapdragon S4 Pro ve Adreno 320 grafik birimi ne verebiliyorsa bu tablette onu verebiliyor diyebilrim. Tabletin en büyük artısı tasarımı iken en büyük eksisi de bence 1920 x 1200 piksellik eşsiz ekranın ekran çözünürlüğü. Zaten Full HD (1920 x1080) de bile akıcı bir oyun deneyimi sunamayan Adreno 320 çözünürlüğü daha da arttırılmış bir tablette ne kadar iş yapar bunu deneyimlemek gerekiyor.

Tabletin genel teknik özellik tablosuna yukarıda baktığınızda zaten tabletin sadece kağıt üzerinde bile ne kadar uçuk kaçık bir cihaz olduğunu anlayabiliyoruz. Sony ürün ile ilgili Batman The Dark Knight Rises oyununun mükemmel oynadığına istinaden bir video paylaşımı yapmıştı ama ben cihazı incelediğim yer itibari ile bu üründe bu oyunu deneyemedim. Xperia Z telefonda son güncellemeler ile oyun belli bir akıcılığa kavuşsa da henüz tam oynanabilir bir seviyede değil.

Oyun yapımcıları oyunlarını Full HD ekranlar için optimize ettikçe oyunlar daha bir oynanabilir olacaktır. Real Racing 3 ilk çıktığı zaman Xperia Z’ de oynanamazken son güncellemeler ile oyun Adreno 320 ile şu anda yağ gibi akıyor. Xperia Z Tablet elimize geldiğinde bu anlamda geniş bir inceleme yapacağım. Tabletin en önemli özelliği ise ekran parlaklığı ve görüntüyü bize iyileştirerek sunan ve her görüntüyü optimize eden BRAVIA® Engine 2 motoru. Ekranda gördüğümüz bütün görüntüler bu motor sayesinde belli bir oranda iyileştirilerek bizlere sunuluyor ve yeni nesil ekran teknolojisi ile izlediğimiz videolar hiçbir tablette izleyemediğimiz bir deneyimle bizlere sunuluyor.

Tablet deneyimi için en önemli kriterlerden biri de tabiî ki web performansı. Sony Xperia Z tabletinde Standart web tarayıcı yerine Xperia Z telefonunda ki gibi Chrome web tarayıcıyı tercih etmiş. Chrome Google tarafından yapılan bir tarayıcı fakat mobil cihazlarda en iyi performansı maalesef vermiyor. Bu sebepten dolayı Sony stock web tarayıcıyı sisteme dahil etseydi daha başarılı bir web deneyimi bizlere sunabilirdi. Xperia Z Tablet in web deneyimi oldukça tatmin eder bir yapı sergiliyor. Xperia Z Tablet şu anda piyasada satılan en üst düzey Android telefonlara birçok testte kafa tutuyor ve bazı testlerde bunlardan önde yer alıyor. Xperia Z Tabletin Benchmark testleri ise şöyle sıralanıyor. (kaynak: gsmarena.com)

Benchmarklarda da görüldüğü gibi web browser testleri olan Sun Spider ve Browser Mark 2 sonuçları; Sony’ nin web browser olarak Chrome’ u seçmesinin ne kadar hatalı olduğunu bize gösteriyor. Stock bir web browser bu tabletteki web deneyimini bir üst seviyeye taşıyacaktır. Umarım Android 4.3 güncellemesi ile Xperia Z Tablet stock tarayıcıya kavuşur. İşlemci testleri olan testlerde de en hızlı Snapdragon S4 çözümü olan tablet, sistem kararlılığını gösteren Antutu da çok başarılı bir sonuca imza atarak 20 bin puanın üzerine çıkıyor. Yine sistem kararlığı testi olan Quadrant’ ta ise çözünürlükten dolayı biraz geri kalsa da bu çözünürlükte bir tabletin hiç ulaşamadığı skorlara imza atıyor.

Sonuç olarak Sony ilk kez bir Android tabletinde şık ve performanslı olabileceğini gösteriyor. Xperia Z telefon gibi su ve toz geçirmezlik özelliği ise dışarıdan çok önemli bir özellik gibi görünmese de topluluk içinde cihazınızın üstüne su döküp yıkamanız ya da havuza bununla girip çekim yapmanız size ve cihazınıza uzaylı gibi bakılmasına sebep oluyor (bizzat denenmiş hikayelerdir).  Bu aralar bir tablet alacaksanız mutlaka Xperia Z tablete göz atmanızda fayda var. İnanın gözlerinizi tabletten alamayacaksınız.

silikonvadisi