Basit görünen oyunlar siber zorbalığa götürebilir

Bilgisayar
İstanbul Üniversitesi Bağımlılık Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (UYGAR), İstanbul Üniversitesi Genç Yeşilay kulübüyle birlikte Sosyal Medya ve Teknoloji Bağımlılığı paneli düzenledi. Panelde uzmanl...
EMOJİLE

İstanbul Üniversitesi Bağımlılık Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (UYGAR), İstanbul Üniversitesi Genç Yeşilay kulübüyle birlikte Sosyal Medya ve Teknoloji Bağımlılığı paneli düzenledi. Panelde uzmanlarailelerin zihinsel, duygusal, sosyal ve motor gelişiminin temellerinin atıldığı ilk yaşlardan itibaren çocuklara teknoloji kullanımında kuralların getirilmesi konusunda ailelerin bilinçli olması gerektiğini belirtti.

Yeşilay Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Hakan Ertin’in moderatörlüğünde gerçekleşen panele konuşmacı olarak Yeşilay öncülüğünce açılan UYGAR Koordinatörü Dr. Murat Coşkun, Yeşilay Yönetim Kurulu Üyeleri Kln. Psk. Mehmet Dinç, Dr. Ahmet Özdinç, Doç. Dr. Yusuf Adıgüzel ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Tekin katıldı.

Yoğun katılımın olduğu ve tek oturumla gerçekleşen panelde “İnternet Bağımlılığının Nedenleri, Sonuçları ve Etkileri” başlığıyla sunum yapan Doç. Dr. Murat Coşkun, internet bağımlılığının gelişme sürecini, belirtilerini, fizyolojik etkilerini ve internetin nasıl bilinçli ve aktif kullanılabileceği konusunda katılımcılara bilgi verdi.

Doç. Dr. Mustafa Tekin ise “Sosyal Medyanın Dinsel Kritiği” başlığıyla, insan ilişkilerinde sosyal medyanın etkisiyle niceliğin değer görmeye başlamasıyla mahremiyetin de ortadan kalktığını, bu duruma karşı ne yapılması gerektiği konusunda bilgilendirmede bulundu.

“Aileler çocuklarının internette ne yaptığını bilmiyor”

Kişisel gelişimde son zamanlarda teknolojinin oldukça etkili olduğunu söyleyen Kln. Psk. Mehmet Dinç ise “Siber Zorbalık” başlıklı sunumunda şu şekilde açıklamada bulundu; “Aileler ekranı artık çocuk bakıcısı olarak kullanıyor. Çocuğun internette nereye girdiğini, neler yaptığını takip edemiyor. Basit gibi görünen bir oyundan siber zorbalığa gidecek kadar bir tehlike çocuğumuzun karşısına çıkabilir. Aile çocukla birlikte verimli vakit geçirmeli, ortak yapılacak aktiviteler geliştirmeli, onunla konuşmalı ve çocuğu gelişimi açısından ekrandan oldukça uzak tutmalı. Bunun en kolay yöntemi ise teknoloji kullanımında kuralların ve sınırların koyulması.”

İstanbul Üniversitesi Bağımlılık Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (UYGAR), İstanbul Üniversitesi Genç Yeşilay kulübüyle birlikte Sosyal Medya ve Teknoloji Bağımlılığı paneli soru cevap kısmıyla sona erdi.