Ailesi Suriye asıllı olan 36 yaşındaki Abd, 2012 yılının Şubat ayında Türkiye’den Suriye’ye geçtiğinde sadece savaşın yarattığı acılarla değil, çocukluğundan aklında kalan anılarla da yeniden yüz yüze geldi.
Rodrigo Abd, Suriye’de geçirdiği günleri anlatırken, "Bu görev beni gerçekten çok etkiledi. Dedemi, büyükannemi, amcalarımı, kuzenlerimi, aile yemeklerimizi hatırladım" diyor. "İnsanların tavırları çok tanıdıktı. Ben bu geleneklerle yetiştirildim. Tek fark ben Buenos Aires’teydim."
Abd’ın ailesi 20’nci yüzyılın başında Arjantin’e göçmüş. Abd bu kararı "Hıristiyanlardı, bu yüzden de ülkenin azınlığının bir parçasıydılar. Büyükbabam ve kardeşleri aileleri için daha iyi bir gelecek kurabilme umuduyla Humus’tan Buenos Aires’e gitmeye karar vermişler" diye açıklıyor.
Dedesi ve büyükannesi ölen Abd, babası ve annesinin Suriye’de olanları yakından takip ettiklerini ve gördükleri karşısında büyük üzüntü duyduklarını söylüyor.
Suriye’de Devlet Başkanı Beşar Esad’a karşı başlayan ayaklanmanın üzerinden yaklaşık bir yıl geçtikten sonra bu ülkeye giden Rodrigo Abd’ın çektiği fotoğraflar, devam eden kanlı çatışmaların insanî boyutunu gözler önüne seren belgeler olarak tüm dünyada yayınlandı.
Bunlardan en bilineni ise, bir hastanede çektiği acı içindeki bir annenin fotoğrafı. Abd, evleri bombalandıktan sonra çocuklarıyla birlikte hastaneye kaldırılan Aida adlı bir kadını görüntülemişti.
"Bir odada kanlar içindeki üç kızıyla birlikteydi. Korkunç bir görüntüydü" diye hatırlıyor Abd gördüklerini. "Kocası ve iki oğlu ölmüş ama Aida bunu henüz bilmiyordu. Yüzündeki ifade, Suriye’nin sivil halkının yaşadığı acıyı en iyi şekilde gösteriyor sanıyorum."
Çatışma içindeki ülkede karşılaştığı durumdan çok etkilenmiş Abd. "Suriye’ye gitmek benim için çok önemliydi. Bu bir bakıma köklerime geri dönüş, atalarımla, kan bağımla, geleneklerimle yeniden biraraya gelme fırsatıydı. Suriye halkının yaşadıkları, hissettiğim mutluluğu gölgeliyor olsa da, geri dönmek bu anlamda çok güzeldi."
Rodrigo Abd’ın fotoğrafları, Suriyeli çocukların değişen yaşamının belgeleri. Fotoğraflardan birinde küçük bir çocuk, oyuncak bir bazukayla görüntülenmiş. Bir akrabası da bu silahı nasıl kullanacağını öğretiyor. Bir diğer fotoğrafta ise, küçük bir çocuğun babasının cenazesinde yaşadığı acı yansımış Abd’ın objektifine. Mezarlık Suriye askerleri tarafından işgal edildiği için çocuğun babasının cenazesi mahalledeki parkta toprağa verilmiş.
"Çatışmalardan önce bu park tüm dünyadaki diğer çocuk parkları gibiydi" diyor Abd "Çocuklar oynamaya, büyükler dinlenmeye gelirlerdi. Şimdi ise bir mezarlığa dönüştü."
Uzun yıllardır Arjantin, Guatemala ve Peru’da çalışan Abd, Suriye fotoğraflarına verilen ödülü, çalışmalarının bir karşılığı olarak görüyor.
"Bu benim için büyük bir keyif. 14 yıldır harcadığım çabanın boşa gitmediğinin göstergesi" diyen Abd, gelecekteki çalışmaları konusunda da "Umuyorum bu ödül, bence dünyada yaşanan önemli meseleler üzerinde daha yoğun çalışmam için bana yeni bir güç verir" diyor.
BBC