El Kaide lideri Usame Bin Ladin’in öldürülmesinin ardından ilk anlarda yaşanan alkış furyası yerini tepkilere bırakıyor. Operasyonun üzerinden geçen 4 günde dünya kamuoyundan infaza yönelik eleştiriler yükselmeye başladı. Operasyona yönelik en büyük eleştiri konusu ise ABD’nin “hem polis hem yargıç hem de infazcı” olarak hareket etmesi.
HELMUT SCHMIDT: YASA İHLAL EDİLDİ, HESAPLANAMAYAN SONUÇLARI OLABİLİR
ABD’li yetkililer operasyonun “yasal” olduğunu söylüyor fakat olması gerekenin Usame bin Ladin’in yakalanıp mahkemeye çıkarılması olduğunu savunanların sayısı artıyor. Bu eleştirileri dile getirenlerin başında ise Eski Batı Almanya Başbakanı Helmut Schmidt geliyor. Schmidt, “Bu uluslararası yasaların ihlali. Operasyonun Arap dünyasında hesaplanamayan sonuçları olabilir” diyor.
İNGİLİZ İNSAN HAKLARI AVUKATI ROBERTSON: ADALETİN SAPTIRILMASI
Yine İngiliz insan hakları avukatı Geoffrey Robertson da “Bu, bin Ladin’e ‘şehit’ statüsü verecek soğukkanlı bir suikast olabilir. Bu, adaletin saptırılması” diyerek eleştiri oklarını Beyaz Saray’a çevirdi.
"MİLOSEVİÇ GİBİ TUTUKLANABİLİRDİ"
Benzer tepkiler birçok uluslararası hukukçu ve lider tarafından da dile getiriliyor.
Berlin İçişleri Bakanı Ehrhart Körting, “Bir avukat olarak, onun (Bin Ladin) Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) çıkarıldığını görmeyi tercih ederdim” dedi.
Hollanda’da uluslararası hukuk uzmanı Ger-Jan Knoops, Bin Ladin’in tutuklanarak ABD’ye iade edilmesi gerektiğini söyleyerek, eski Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç’in 2001′de tutuklanmasından sonra Hollanda ‘nın Lahey kentindeki eski Yugoslavya’da işlenen savaş suçları için kurulan uluslararası mahkemeye çıkarılmasını anımsattı.
İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ: GERÇEKTEN ÇATIŞMA VAR MIYDI, BİLMEK İSTİYORUZ
Merkezi New York’ta bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün hukuk danışmanı Reed Brody de, ABD’nin operasyonunun yasal olduğunu söylemek için çok erken olduğunu çünkü operasyonla ilgili çok az ayrıntının bilindiğini kaydetti. Brody, operasyonla ilgili talimatın, çatışmayla ilgili direktiflerin neler olduğunu bilmeleri gerektiğini belirterek, “Tam olarak neler olduğunu, Bin Ladin’in gerçekten çatışmaya girip girmediğini bilmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.
"DÜNYA DAHA İYİ BİR YER HALİNE Mİ GELDİ?"
“Bin Ladin olmadığı için dünyanın daha iyi bir yer haline mi geldiği sorusunu insanların açıkça yanıtlaması gerektiğini” dile getiren Brody, ancak bunun insan hakları protokollerini, uluslararası hukuku ihlal etme hakkı bulunduğu anlamına gelmeyeceğini belirtti.
AB ÜYELERİNDEN DE TEPKİ VAR: MAHKEMEYE ÇIKARILMASI DAHA ÖNEMLİ ZAFER OLURDU
Brüksel’de de Avrupa Birliği’nin İçişlerinden Sorumlu Yüksek Temsilcisi Cecilia Malmstrom internetteki güncesine, “Bin Ladin’in mahkemeye çıkarıldığını görmek isterdim” diye yazdı.
İtalya’da eski başbakan, muhalefetteki merkez sol partili Massimo D’Alema da “Bir adamın ölümüne sevinmeyin. Eğer Bin Ladin ele geçirilseydi ve mahkemeye çıkarılsaydı çok daha önemli bir zafer olurdu” şeklinde görüş açıkladı.
BM’DEN "AYRINTILARI BİLDİRİN" ÇAĞRISI
Global kamuoyundan gelen bu tepkiler elbette bazı Avrupa gazetelerinin başyazılarına da taşındı. BM İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Navi Pillay Cenevre’de yaptığı bir açıklamada, ABD’ye, Pakistan ‘da düzenlediği askeri operasyonda Bin Ladin’in öldürülmesiyle ilgili ayrıntıları BM’ye bildirmesi çağrısında bulunmuş ve “BM’nin sürekli olarak, bütün terörle mücadele operasyonlarının uluslararası hukuka saygılı olması gerektiğini vurguladığını” belirtmişti.
BEYAZ SARAY DANIŞMANI BRENNAN: SAĞ ELE GEÇİREBİLSEYDİK GEÇİRİRDİK
Beyaz Saray Terörle Mücadele Danışmanı Jay Brennan ise operasyonu savunarak, “Bin Ladin’i sağ ele geçirme fırsatımız olsa oradaki kişiler bunu yapmaya hazırdı. Fakat operasyonu gerçekleştiren özel SEALS komandoları ancak bir kişinin tamamen silahsız olduğuna kanaat getirirse teslim olmasını kabul ediyor. Bu durumda Bin Ladin’in çırılçıplak olmuş olması gerekirdi. Çünkü elbisesinin altında intihar yeleği giymiş olduğundan şüpheleniliyordu” dedi.
ABD Adalet Bakanı Eric Holder, El Kaide lideri Usame Bin Ladin’in öldürüldüğü Pakistan’daki operasyonun “tamamen yasal ve ulusal bir nefsi müdafaa” olduğunu söyledi.
HT