Suriye’den Kaçanların Umudu Türkiye

Olaylar
Erdoğan da, gelişmeleri kaygıyla izlediklerini söyleyip “Kapıları kapamamız söz konusu değil” mesajı verdi. Suriye’de 120 polisin öldürülmesiyle sonuçlanan Cisr El Şukur kasabasındak...
EMOJİLE

Erdoğan da, gelişmeleri kaygıyla izlediklerini söyleyip “Kapıları kapamamız söz konusu değil” mesajı verdi.

Suriye’de 120 polisin öldürülmesiyle sonuçlanan Cisr El Şukur kasabasındaki saldırının, ülke için Tunus ve Mısır’daki gibi bir halk isyanının önünü açabileceği yorumları yapılırken, olaylardan kaçan halk da, Türkiye’ye akın ediyor. Türkiye sınırına 20 kilometre uzaklıkta yer alan kasabanın sakinleri, ordunun misilleme yapacağı korkusuyla çareyi Türkiye’ye sığınmakta buluyor. Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 169 kişi daha, önceki gece ve dün Hatay’ın Altınözü ilçesi Karbeyaz köyü yakınından giriş yaptı. Suriyeliler, Türk Kızılayı tarafından sığınmacılar için Yayladağı ilçesinde kurulan çadır kente götürüldü. Böylece Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin sayısı 450’ye ulaşırken, yaklaşık 40 yaralının da Hatay’daki hastanelerde tedavi altında.

Yüzlerce kişinin Güveççi köyü sınırında endişeli bekleyişi sürerken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan da, “Suriyelilere kapımız açık” mesajı geldi. Gazetecilerin gelişmelerle ilgili sorusu üzerine Erdoğan, “Bizim kapıları kapama gibi bir durumumuz söz konusu değil. Suriye’deki bu gelişmeler, üzüntü vericidir, endişeyle kaygıyla izliyoruz. Çok farklı istihbaratlar geliyor” açıklamasını yaptı. Erdoğan, Şam’a da ‘tolerans ve reform’ tavsiye etti: “Temenni ederiz ki; Suriye, bir an önce sivillere karşı takındığı tavrı çok daha müsamaha ile karşılar hale getirsin ve bir an önce reforma yönelik attığı adımları sivilleri inandırıcı bir şekilde gerçekleştirsin.”

Ankara’nın bu tavrı, Suriye’de de yankı buldu ve sınırda bekleyen Suriyeliler, “Recep Tayyip Erdoğan” sloganları attı. Hatay esnafı ve Güveççi köyü halkı, Suriyeliler’e yiyecek ve battaniye yardımında bulundu.

Star