Esad’a da “Lahey” Yolu Gözüktü

Olaylar
Birleşmiş Milletler nezdindeki insan hakları heyeti, Suriye’de hükümet karşıtı gösterilere yapılan müdahaleler sırasında "insanlığa karşı suç işlenmiş" olabileceğini belirterek, mesele...
EMOJİLE

Birleşmiş Milletler nezdindeki insan hakları heyeti, Suriye’de hükümet karşıtı gösterilere yapılan müdahaleler sırasında "insanlığa karşı suç işlenmiş" olabileceğini belirterek, meselenin Lahey’deki  Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesi gerektiğini söyledi.

BM, insan hakları inceleme heyetinin bugün sunduğu raporda, Devlet Başkanı Beşar Esad yönetiminden 50 kişinin "farklı seviyelerde" işlenen suçların failleri olduğu belirtildi. Bu kişilerin isimleri açıklanmadı. 

BM heyeti raporunda, "Sivil halka karşı yaygın veya sistemli saldırılar teşkil eden insan hakları ihlalleri tespit edilmiştir" denildi.

İnsanlığa karşı işlenmiş suçlar, uluslararası insan hakları ihlalleri kapsamında soykırımdan sonra en büyük suç olarak kabul ediliyor.

Daha önce de Sudan Başkanı Ömer el Beşir ve Libya lideri Muammer Kaddafi, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne sevk edilmiş ve haklarında tutuklanma kararı çıkarılmıştı.

Raporda ayrıca, Temmuz ayı ortalarına kadar yaşanan olaylarda en az 1,900 kişinin hayatını kaybettiği de belirtildi. Suriye yönetimi de ölü sayısını bu seviyelerde veriyor ancak içinde güvenlik güçlerinin de bulunduğunu belirtiyor.

Hürriyet