Norveç’te Karikatür Sanıkları Yargı Karşısında

Olaylar
Norveç’in terörle mücadele yasaları için önemli bir sınav olarak görülen davanın başında sanıklar Mikael Davud, Şavan Sadık Said Bucak ve David Jakobsen suçsuz oldukları savunmasını yaptılar. Uy...
EMOJİLE

Norveç’in terörle mücadele yasaları için önemli bir sınav olarak görülen davanın başında sanıklar Mikael Davud, Şavan Sadık Said Bucak ve David Jakobsen suçsuz oldukları savunmasını yaptılar. Uygur asıllı olan 40 yaşındaki Mikael Davud, suçlamalar okunduğu sırada gülümserken, avukatı Carl Konow Rieber-Mohn, müvekkilinin, El Kaide’ye üye olmadığını, New York ve Manchester’da başarısızlıkla sonuçlanan terör saldırılarıyla bağlantısı bulunmadığını ve Pakistan’a seyahat etmediğini kaydetti.

Rieber-Mohn, Davud’un, Pekin yönetiminin Uygurlara uyguladığı baskının "şahsi öcünü" almak amacıyla Çin’in Oslo Büyükelçiliği’ne saldırmayı planladığını iddia ettiğini belirtirken, diğer sanıkların, Davud’un bu planlarından haberdar olmadıkları bildirildi.

Iraklı bir Kürt olan Şavan Sadık Said Bucak ise, Davud ile birlikle önce Danimarka gazetesine saldırılar düzenleme, daha sonra Kurt Westergaard’ı hedef alma planı yaptıklarını itiraf ederken, avukatı Brynjar Meling, sanıkların, tutuklanmadan çok uzun süre önce planlarından vazgeçtiklerini, müvekkilinin, suç işlediğini asla kabul etmediğini savundu.

Norveç’e yerleştikten sonra ismini değiştiren ve bomba yapımı için kimyasal maddeleri sağlamakla suçlanan Özbek vatandaşı David Jakobsen’ın avukatı Rene İbsen de, müvekkilinin, bu maddelerin patlayıcı yapımında kullanıldığını bilmediğini söyledi.

İbsen, Jakobsen’in 2009 yılı Eylül ayında polisle bağlantıya geçtiğini ve daha sonra muhbir olduğunu kaydetti.

Mikael Davud, Şavan Sadık Said Bucak ve David Jakobsen, 2010 yılı Temmuz ayında tutuklanmadan önce bir yıl boyunca izlenmişlerdi.

ABD’li meslektaşlarıyla birlikte çalışan Norveçli soruşturmacılar, sanıkların, El Kaide’nin 2009 yılında New York metrosuna ve Manchester’daki bir alışveriş merkezine planladığı saldırılarla bağlantılı bir laboratuvarda bomba yaptıklarını iddia ediyorlar.

Savcı Geir Evanger’e göre, çete lideri Mikael Davud, Pakistan’da patlayıcı eğitimi aldı ve Hz. Muhammed’in karikatürlerini yayınlayan Jyllands-Posten gazetesine saldırmak için El Kaide militanlarıyla anlaşma yaptı.

Evanger, planın sonra 12 karikatürden en tartışmalısının çizeri Danimarkalı karikatürist Kurt Westergaard’ı öldürme şeklinde değişikliğe ugradığını söyledi.

Tek bir kişinin saldırı planı, Norveç’teki terörle mücadele yasaları çerçevesine içine girmiyor, bu nedenle savcıların, sanıkların birlikte hareket ettiklerini ispatlamaları gerekiyor.

AA