Şam’a Ekonomik Ambargo Başladı

Olaylar
Cumali Önal, Servet Yanatma’nın haberi Dünkü zirvede ekonomik yaptırımlara onay çıktı. Artık üye ülkelerden Suriye’ye uçuş yapılmayacak, üst düzey ziyaret olmayacak, Esed yönetiminin dışar...
EMOJİLE

Cumali Önal, Servet Yanatma’nın haberi

Dünkü zirvede ekonomik yaptırımlara onay çıktı. Artık üye ülkelerden Suriye’ye uçuş yapılmayacak, üst düzey ziyaret olmayacak, Esed yönetiminin dışarıdaki mal varlığı dondurulacak. Temel gıda maddeleri hariç, ticarî ambargo uygulanacak.

Arap Birliği, Beşşar Esed rejiminin halka karşı uyguladığı katliamları durdurmak amacıyla Suriye’ye yönelik bir dizi yaptırım kararı aldı. Kahire’deki Arap Birliği toplantısına katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, tüm kararların Türkiye tarafından destekleneceğini söyledi. 14 maddelik yaptırım kararında, halka zarar verilmemesi adına büyük hassasiyet gösterilmesi dikkat çekiyor. Bu çerçevede, temel gıda maddeleri ile halk için gerekli olan mallar haricinde Suriye’ye ticarî ambargo uygulanacak. Suriyeli üst düzey yetkililerin Arap ülkelerine ziyaretleri yasaklanırken, bu ülkeye uçuşlar da durdurulacak. Ayrıca Esed yönetimine ait yurtdışında bulunan mal varlıkları dondurulacak. Mali ilişkiler ve yatırımlar askıya alınacak. Arap Birliği üyesi ülkelerin Suriye Merkez Bankası ile ilişkileri kesilecek. Alınan kararların hemen yürürlüğe girmesi üzerinde de anlaşmaya varıldı.

Suriye’nin katılmadığı, Irak ve Lübnan’ın çekimser kalmasıyla 22 üyeden 19’unun onayladığı kararları değerlendiren Katar Başbakanı Şeyh Hamad bin Casim el Tani, krizin çözülmemesi halinde Suriye’nin Batılı ülkelerin müdahalesine maruz kalacağı uyarısında bulundu.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu da, "Umarız Suriye yönetimi mesajımızı anlar ve sorun ailemizin içinde çözülür. Daha önce Irak’la Libya’da yaşanan acılar (dış müdahale) Suriye’de yaşanmaz." diye konuştu. Bakan Davutoğlu, Arap Birliği ile Türkiye arasında bir mekanizma olduğunu, Arap Birliği yetkilileriyle devamlı temas halinde bulunduklarını ifade etti. Arap Birliği’nin aldığı tedbirleri Türkiye’nin komşuluk ilişkilerinden dolayı bazı nüansla zamanlama farkıyla uygulayacağını anlatan Davutoğlu, bu konuda çalışacaklarını kaydetti.

Önümüzdeki hafta alınan kararları değerlendirmek amacıyla Katar’da yeniden bir araya gelecek olan Arap Birliği üyeleri, Suriye’nin katliamları durdurması ve Arap ülkelerinin taleplerini yerine getirmesi durumunda yaptırımları da askıya alacak. Diplomatik kaynaklar dünkü toplantı sırasında Suriye konusunun BM’ye götürülmesiyle ilgili herhangi bir görüşmenin olmadığı, ayrıca bu ülkeye yönelik ne tür siyasi yaptırımların uygulanabileceğinin de görüşülmediğini ifade ediyor. Tıpkı Libya’daki gibi Suriye ile ilgili olarak da Fransa, konunun BM’ye getirilmesi için büyük bir gayret gösteriyor. Fransa geçtiğimiz hafta Suriye’de bir insani koridor açılması için ABD ve Avrupa Birliği üyesi ülkelerle görüşmeler gerçekleştirmişti. Suriye ise Arap Birliği’nin aldığı kararı Arap dayanışmasına bir ihanet olarak değerlendirdi. Uzmanlar sadece ekonomik yaptırımlarla Suriye’de rejimin çökmesinin çok zor olduğunu, ardından siyasi ve askeri yaptırımların gelmesi gerektiğini ifade ediyor.

Bu arada dün Arap Birliği üyesi ülke dışişleri bakanlarına konuşan Davutoğlu, "Esed eziyetine karşı tüm gücümüzle çalışmalıyız." mesajı verdi.

Davutoğlu’nun Ankara’ya dönmesinin ardından Arap Birliği’nin yaptırım kararları Ankara’da 6 bakanın katılımıyla masaya yatırıldı. Dışişleri Bakanlığı konutunda düzenlenen toplantıya Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı katıldı.

100 asker Ürdün’e sığındı

Ürdün Dışişleri Bakanı Nasır Cude, son 8 ay içinde 100 Suriyeli asker ve polisin Ürdün’e geldiğini ve onlara sığınma hakkı verdiklerini söyledi. Cude, sığınanların profesyonelden ziyade, acemi asker ve polisler olduğunu iddia etti. Körfez ülkelerinden Bahreyn ve Katar ise, vatandaşlarından Suriye’yi terk etmelerini istedi. Öte yandan, Suriyeli eylemciler, bugün güvenlik güçlerinin operasyonlarında çoğunluğu Humus kentinde olmak üzere, Dera ve Deyr Ez Zor kentlerinde toplam 36 kişinin hayatını kaybettiğini ve birçok kişinin yaralandığını duyurdu.

Babacan’dan metni istediler

Cumartesi günkü oturumda, "Türkiye’nin desteği olmasa Arap Birliği, Suriye’ye yaptırım kararı alamazdı." diyen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a, örgütün Mısır’daki toplantısında ilgi büyüktü. Toplantıya örgüt dışından sadece Türk Bakan katıldı. Türkiye üye olmadığı için kürsünün yakınında özel bir koltuğa oturan Babacan, Arap bakanlardan önce söz alarak, Ankara’nın bakışını anlattı. Arap bakanlardan bazıları, konuşması bitince Babacan’dan metni istedi. Sonra kürsüye çıkan Arap bakanlardan birçoğu konuşmasında Babacan’ın açıklamalarına atıfta bulundu.

Zaman