Suriye’de Bir Günde 120 Ölü

Olaylar
Suriye güvenlik güçlerinin, anlaşmanın imzalanmasının ardından 72’si ordudan ayrılmak isteyen askerler olmak üzere, 120 civarında insanı katlettiği bildirildi. Suriye, ordunun şehirlerden çekilm...
EMOJİLE

Suriye güvenlik güçlerinin, anlaşmanın imzalanmasının ardından 72’si ordudan ayrılmak isteyen askerler olmak üzere, 120 civarında insanı katlettiği bildirildi.

Suriye, ordunun şehirlerden çekilmesini ve yabancı gözlemcilerin ülkeye girmesini öngören Arap Birliği barış planına önceki gün imza atmasına rağmen muhaliflere yönelik şiddetin dozunu artırdı. Güvenlik güçleri, anlaşmanın imzalanmasının ardından, 72’si ordudan ayrılmak isteyen askerler olmak üzere 120 civarında insanı katletti. Öncü gözlemci heyetin yarın Suriye’ye gitmesi planlanırken, ülkede gerginliğin daha da artması dikkat çekti. Bu durum, gözlemcilerin ülkeye gelişinden önce Suriye yönetiminin protestoları bitirme çabası olarak yorumlanıyor.

Merkezi İngiltere’de bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemci örgütü, görgü tanıklarına dayanarak üslerinden kaçmaya çalışan onlarca askere makineli silahlarla açılan ateşte 70 kişinin öldüğünü duyurdu. Başta Deraa, Hama, Humus ve İdlib olmak üzere pazartesi günü meydana gelen çeşitli olaylarda ise yaklaşık 50 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Böylelikle barış protokolünün imzalandığı gün 120 kadar Suriyeli ölürken bu, olayların başladığı mart ayından bu yana en kanlı gün olarak kayıtlara geçti. Sivillere yönelik baskının sona erdirilmesi ve tutuklanan göstericilerin serbest bırakılmasını da içeren Arap inisiyatifinin gündeme geldiği 2 Ekim tarihinden bu yana ölen sivil sayısının en az 1095’i bulduğu belirtiliyor. Buna dikkat çeken muhalifler, Beşşar Esed rejiminin oyalama taktiğiyle protestoları bastırmak için zaman kazandığını söylüyor.

İLK GÖZLEMCİ HEYET YARIN ŞAM’A GİDİYOR

Suudi Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Katar ve Bahreyn’den oluşan Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) dün Riyad’da yaptığı toplantının ardından protokolün başlangıcı olarak Şam’dan tutukluları serbest bırakmasını talep etti. Arap Birliği yetkilileri de planın uygulanıp uygulanmadığını denetleyecek ilk gözlemci ekibin yarın Şam’a gideceğini açıkladı. 12 üyeli öncü ekibe Arap Birliği Genel Sekreteri Yardımcısı Samir Seyfül Yazal başkanlık edecek. Heyette hukuk, idare, finans ve insan hakları alanlarında uzmanlar yer alacak. Geri kalan 150 kişilik gözlemci heyetin ise aralık sonu itibarıyla Suriye’ye intikal etmesi planlanıyor. Öte yandan, BM Genel Kurulu, Suriye’deki insan hakları ihlallerini kınadı. İngiltere, Fransa ile Almanya tarafından hazırlanan karar tasarısında, Suriyeli yetkililer, keyfi uygulamalarda bulunma, aşırı güç kullanma, protestocuları ve insan hakları savunucularını öldürme, keyfi gözaltına alma, insanların ortadan kaybolmalarına neden olma, aralarında çocukların da bulunduğu tutuklulara işkence ve kötü muamele yapma gibi halen devam eden ciddi ve sistematik insan hakları ihlalleri işlemekten kınandı.

Zaman