Çin’de Filmleri Aratmayan Bir Firar Öyküsü

Olaylar
Çin’de ev hapsinde tutulan görme engelli avukat, 90 muhafız tarafından çevrilen köyünden 8 güvenlik noktasını geçerek kaçmayı başardı. Çin’in en tanınmış muhaliflerinden olan ve ev hapsind...
EMOJİLE

Çin’de ev hapsinde tutulan görme engelli avukat, 90 muhafız tarafından çevrilen köyünden 8 güvenlik noktasını geçerek kaçmayı başardı.

Çin’in en tanınmış muhaliflerinden olan ve ev hapsinde tutulan avukat Chen Guangcheng, ardında Başbakan Wen Jiabao’dan ailesinin güvenliğinin sağlanmasını talep eden bir video bırakarak kaçtı. Chen’in evinin yer aldığı bölgede 90 Çinli muhafızın olduğu kaydedilirken, ünlü aktivistin kaçış sırasında 8 güvenlik noktasını da geçmeyi başardığı ortaya çıktı. ABD’deki bir Çinli muhalefet sitesi tarafından internette yayımlanan videoda ise Chen, aile fertlerinin zalimce dövüldüğünü belirtirken, diğer taraftan da Çin’deki yolsuzlukların üstüne gidilerek zanlıların yasaların gerektirdiği gibi cezalandırılması istedi.

AMERİKAN ELÇİLİĞİNDE Mİ?

İnsan hakları savunucusu Hu Jia, ‘Chen’in Pekin’de olduğunu doğruluyorum. Kaçmayı başarması adeta mucize. Esaretin Bedeli filminin Çin versiyonu gibi. 8 güvenlik noktasını geçtiğini öğrendik’ dedi. Çin yetkililer, Chen’e yönelik muamele yüzünden uluslararası düzeyde eleştirilere hedef olmuştu. Bir aşamada Chen’in kızı da okula gitmekten menedilmişti. Defalarca Chen’in serbest bırakılması çağrısında bulunmuş olan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, gelecek hafta Pekin’i ziyaret edecek. Chen’in firar sonrası Pekin’deki ABD büyükelçiliğinde bulunduğu iddiası da gündemde.

ENGELLİLERİN HAKKINI İSTEMİŞTİ

1971 doğumlu olan Chen Guangcheng, çocuk yaşlarda görme yetisini kaybetmişti. Çin’de görme engellilerin üniversiteye gitmesine izin verilmediği için gerçek anlamda hukuk eğitimi almamış olan Chen, Çin’in her aileye tek çocuk kampanyası çerçevesinde kadınların kürtaja veya kısırlaştırılmaya zorlanmasına karşı kampanyalar yürütmüştü. Toprak anlaşmazlıklarında çiftçilere tavsiyelerde bulunan ve engellilere daha iyi davranılması için kampanyalar düzenleyen Chen, 2006 yılında trafik akışını engellediği ve maddi hasara yol açtığı gerekçesiyle hapsedilmişti. Chen Guangcheng, 4 yıllık hapis cezasını tamamlayıp 2010’da salıverildikten sonra evinde hapsedilmişti.

Batman onun için dayak yemişti

‘Batman’ filminde başrolü oynayan Christian Bale, geçtiğimiz yıl Çinli aktivist Chen Guangcheng’i ziyaret etmek istemiş, ancak şiddete maruz kalmıştı. Ünlü oyuncu, Şangdong eyaletindeki Dongşiu köyünde, kendisi için ilham kaynağı olarak gördüğünü söylediği Chen’i görmek isterken güvenlik görevlileri tarafından tartaklanmıştı. Olay sonrası Bale, ‘Sadece Chen ile tanışmak istedim’ demişti.

YeniŞafak