‘Açlık’ İsrail’i dize getirdi

Olaylar
İsrail cezaevlerindeki Filistinli mahkumların cezaevi koşullarının iyileştirilmesi için başlattıkları açlık grevi, Mısır’ın arabuluculuğuyla İsrail’e geri adım attırdı. Tel Aviv, şartların...
EMOJİLE

İsrail cezaevlerindeki Filistinli mahkumların cezaevi koşullarının iyileştirilmesi için başlattıkları açlık grevi, Mısır’ın arabuluculuğuyla İsrail’e geri adım attırdı. Tel Aviv, şartların çoğunu kabul etti.

Kahire’deki müzakerecilere yakın Filistinli bir kaynak, Mısır’ın, İsrail cezaevlerindeki 1600 kadar Filistinli mahkumun açlık grevini sona erdirmeyi amaçlayan anlaşmayı sonuçlandırdığını söyledi. Filistinli kaynak, anlaşmanın, açlık grevine son verilmesi karşılığında İsrail’in de mahkumların taleplerini kabul etmesini içerdiğini ifade etti. İsrail cezaevlerindeki 4800 mahkumun üçte biri, yargılanmaksızın cezaevlerinde yatmalarını protesto etmek ve cezaevi şartlarının iyileştirilmesi için 17 Nisan’da yemek yemeyi reddetmeye başlamıştı. Ramallah’da bulunan Filistin özerk yönetiminden sızan haberlere göre ise açlık grevi bugün sona erecek. Bir süredir Kahire’de yürütülen müzakerelerde Filistinli mahkumların 5 talebi üzerinde anlaşmaya varıldığı öğrenildi. Varılan anlaşmaya göre İsrail, mahkumların şu konulardaki taleplerini kabul etti:

BİR KAÇ GÜNDE ÖLÜMLER OLABİLİR

2006 yılından beri tutuklu bulunan Hamas mensuplarının aileleri ile yüz yüze görüşmelerine izin verilecek. Yargı kararı olmadan 6 ay boyunca hapishanelerde tutuklu kalınması hatta bu sürenin uzatılmasına son verilecek. Hücre cezaları kaldırılacak. Mahkumlara, yüksek öğrenime cezaevi ortamında devam etmelerine izin verilecek. Tüm mahkumlar sağlık sigortası kapsamına alınacak. Öte yandan mahkumlara tıbbi müdahale yapılmaması halinde bir kaç gün içinde ciddileşen durumun ölümlere neden olabileceği belirtildi. Bu arada İsrail’in 2006’dan bu yana ilk kez Gazze’de üretilen konfeksiyon ürünlerinin, konteynerle ülke dışına çıkartılarak, İngiltere’ye gönderilmesine izin verdiği bildirildi.

YeniŞafak