Sünnet yasağına kiliseler de karşı çıktı

Olaylar
Mucahid Yıldız’ın haberi Almanya’daki Köln Eyalet Mahkemesi tarafından alınan sünnet yasağı kararı ülkede üç büyük din temsilcileri tarafından tepki ve eleştirilerle karşılandı. Uluslarara...
EMOJİLE

Mucahid Yıldız’ın haberi

Almanya’daki Köln Eyalet Mahkemesi tarafından alınan sünnet yasağı kararı ülkede üç büyük din temsilcileri tarafından tepki ve eleştirilerle karşılandı.

Uluslararası medyada da yeralan yasak kararı Arapça haber kanalı El-Cezire ve İsrail’in en büyük gazetesi Haaretz tarafından da duyuruldu. İsrail Başhahamı Jona Metzger, kararın neden olabileceği ‘geniş boyutlu sonuçları’na karşı uyardı. Metzger, İsrail televizyonunda konuşarak, ‘Ümit ederim, Yahudilerin ‘Brit Mila’ (kesim işlemine Yahudilerin verdiği isim) yı bodrumlarda yapmak zorunda kalacakları karanlık zamanlar gelmez.’ dedi.

Almanya Müslümanlar Konseyi ZMD, mahkeme kararını ‘dini cemaatlerin ve ailelerin kendi karar verme haklarına açık ve kanunsuz bir darbe’ olarak niteledi. Berlin’deki Türk Cemaati de yasağa tepki göstererek, yasağın bulunmadığı ülkelerde ‘sünnet turizmi’ gelişmesine karşı uyardı. Almanya Milli Görüş Teşkilatı Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu da dün internet sitelerinde yaptığı açıklamayla, binlerce yıldır sünnet işlemini yapan Müslümanlar ve Yahudilerin alınan mahkeme kararıyla suçlu durumuna düşürüldüğünü söyledi.

Alman Katolik Başpiskoposluğu, Köln mahkemesinin aldığı kararın Müslümanları ve Yahudilerin din özgürlüğünü tehlikeye soktuğunu bildirdi. Başpiskoposluk Konferansı, kararın ‘çok hayret verici’ olduğunu belirterek, din özgürlüğüne ve ailelerin terbiye hakkına ağır bir darbe olduğunu belirtti. Katolik Kilise’nin Yahudilerle ilişkilerden sorumlu Başpiskoposu Heinrich Mussinghoff, mahkemenin bir çocuğun sünnet edilmesinin ileride dini tercihi bakımından karar verme hakkını nasıl engellediğini anlamanın mümkün olmadığını söyledi.

Alman Protestan Kilisesi de mahkemenin yasak kararına tepki gösterdi. Almanya Evangelist Kilise (EKD) Başkanı Hans Ulrich Anke, alınan kararda din özgürlüğü ve ailelerin terbiye hakkının, çocuğun vücuduna zarar verilmemesi hakkına karşı olduğunun yeterince açıklıkla ortaya konulmadığını, bu yüzden kararın düzeltilmesi gerektiğini belirtti. Anke, ancak bu şekilde hukuki güvenin sağlanabileceğini savundu.

Almanya Müslümanlar Koordinasyon Konseyi KRM’den gösterilen tepkide de mahkeme kararının din özgürlüğüne ‘yoğun bir darbe’ vurduğu belirtildi. KRM dönem sözcüsü Ali Kızılkaya, öncelikle bu kararın ‘hukuki güvensizliğe’ neden olduğunu söyledi.

Yeşiller Partisinden Volker Beck, Müslüman ve Yahudi cemaatlerin daha iyi korunabilmesi için Federal Parlamentoda alınacak kararlarla bazı önlemler alınması gerektiğini bildirdi.

‘Der Musterjude’ (Örnek Yahudi) isimli kitabın yazarı Rafael Seligmann da mahkeme kararının ‘sosyal hayatı tanımayan’lar tarafından verildiğini, kararda bir prensibin çok aptalca bir şekilde pragmatizm ve hoşgörünün üzerine çıkarıldığını söyledi. Almanya’nın Uluslar arası platformda kendisini gülünç duruma düşürdüğünü öne süren Seligmann, Hristiyanların da vaftiz ederken ya da isimlerini takarken çocuklarına sormadıklarını kaydetti.

Dünya Bülteni