Suriye’de neler oluyor?

Olaylar
Esed rejimin katliamlarına devam ettiği Suriye ile ilgili haberler gündemin ilk sırasındaki yerini korumaya devam ediyor. İşte günün gelişmeleri: SURİYE’DE 1 MİLYON KİŞİ EVİNİ TERK ETTİ Birleşmi...
EMOJİLE

Esed rejimin katliamlarına devam ettiği Suriye ile ilgili haberler gündemin ilk sırasındaki yerini korumaya devam ediyor. İşte günün gelişmeleri:

SURİYE’DE 1 MİLYON KİŞİ EVİNİ TERK ETTİ

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Suriye’de devem eden olaylar sonucu şimdiye kadar yaklaşık bir milyon kişinin evini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı.

BMMYK, Suriye ile ilgili bir rapor yayınladı. Raporda özellikle ülkede yaklaşık bir milyon kişinin ülke içinde yer değiştirmek zorunda kaldığına dikkat çekildi. Raporda dikkat çeken bilgiler ise şöyle: Halep’in Haritan bölgesinde 40 bin olan nüfustan sadece 2 bini kaldı. Deyrizor’da nüfusun yaklaşık yüzde 80’ni (192 bin kişi) bölgeden kaçtı. Şam’da 2 binden fazla kişi Birleşmiş Milletler Yardım ve İş Ajansı’nın 11 okuluna sığındı ve acil yardım alıyor. Son 15 günde BM ve çevre ülkelerde kayda alınan mülteci sayısı 120 bine yükseldi.

SURİYE’DEN KAÇAN 3 KİŞİ HATAY’A GÖNDERİLDİ

Suriye’nin Kamışlı kentinden Mardin’in Nusaybin İlçesine mayınlı sınır bölgesinden geçen 3 kişi, jandarmalar tarafından yakalandı.

Suriye’deki iç savaştan kaçan Ali Bahoz (25), Dilovan Muhammed (8) ve yaşı öğrenilemeyen Adnan Derviş, sınır bölgesindeki mayınlı alandan önceki gece Nusaybin ilçesine geçerken sınırda görevli jandarmalar tarafından fark edilerek gözaltına alındı. 2’nci Hudut Taburunda ifadeleri alınan 3 Suriyeli, sevkedildikleri adli merciler tarafından Hatay mülteci kampına gönderildi.

MÜSLÜMAN KARDEŞLER’DEN ANNAN PLANINA TEPKİ

Suriye Müslüman Kardeşler Yönetim Kurulu Üyesi Gaysa Ulabi, BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan’ın planının başarısızlıkla sonuçlandığını belirterek "Uluslararası adımlar Esed’e zaman kazandırmaktan başka bir işe yaramadı" dedi.

BÜYÜKELÇİ ÇEVİKÖZ’DEN YALANLAMA

Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz, Türkiye sınırından Suriye’deki muhalif gruplara silah sağlanmadığını belirterek, Suriye’de barışçıl bir çözüm bulunmasının istendiğini söyledi.

Çeviköz, İngiliz yayın kurumu BBC’de yayımlanan "Newsnight" programına katılarak, sunucu Gavin Esler’in Suriye’ye ilişkin sorularını yanıtladı.

"Suriye’de yaşananlardan Türkiye’nin ne kadar endişeli olduğunun" sorulması üzerine Büyükelçi Çeviköz, "Tüm işaretler, ülkede artarak büyüyen insani sorun olduğunu gösteriyor ve bu durum, sınır ülkelerini de etkiliyor, özellikle Lübnan ve Türkiye’yi" dedi.

Geçen iki hafta içinde Suriye’den Türkiye’ye 15 binden fazla kişinin geldiğini kaydeden Çeviköz, Türkiye’de 43 binden fazla Suriyeli ile sekiz kampın bulunduğunu, yeni kampların kurulmakta olduğunu kaydetti. Çeviköz, Türkiye’nin Suriye’den gelen mülteci sayısının daha da artmasından endişe duyduğunu ve bu olasılığın "korkutucu" olduğunu dile getirdi.

"Suriyeli muhaliflere silah sağlanmasında Türkiye’nin yardımcı olup olmadığı" sorusuna ise Çeviköz, "Hayır. Biz Suriye halkının demokratik haklarını destekliyoruz ve soruna barışçıl bir çözüm bulunmasını istiyoruz. Bu nedenle, şiddeti tercih etmemiş muhalif grupları destekliyoruz" diyerek yanıt verdi.

Türkiye sınırından muhalif gruplara silah sağlanmadığını vurgulayan Çeviköz, programa katılan ve "Suriye’yi İnşa Etmek" isimli muhalif grubunun üyesi olan Dr. Rim Turkmani’nin, "Türkiye’nin muhalif grupları silahlandırmadığının doğru olmadığı" iddiasını da yanıtladı.

Büyükelçi Çeviköz, Türk hükümetinin Suriye’de şiddeti tercih eden grupları desteklemediğini belirterek, Türkiye’nin muhalif grupları ve Suriye halkının demokratik haklarını desteklediğini söyledi.

"Rusya’nın, Suriye konusundaki tavrından çok rahatsız oldunuz mu" sorusuna ise Çeviköz, uluslararası toplumun dayanışma göstermesi gerektiğini, BM Güvenlik Konseyi’nin bu konuda sorumluluğu olduğunu ancak bazı BMGK üyelerinin başkalarından farklı düşündüğünü, dolayısıyla bir karar alınamadığını kaydetti.

Bugün