Netanyahu’dan Obama’ya sert çıkış

Olaylar
ABD ve İsrail arasında İran’ın nükleer programına karşı nasıl bir tavır takınılacağı üzerinde yaşanan gerginlik bir kez daha gün yüzüne çıktı. Washington’a İran’a saldırı için &lsquo...
EMOJİLE

ABD ve İsrail arasında İran’ın nükleer programına karşı nasıl bir tavır takınılacağı üzerinde yaşanan gerginlik bir kez daha gün yüzüne çıktı. Washington’a İran’a saldırı için ‘kırmızı çizgiler’ ilan etmesi için çağrıda bulunan İsrail’e ABD’den tepki gelirken, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’dan cevap gecikmedi. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland, önceki günkü basın toplantısında ‘İran, dünyanın demokratik ülkeleri tarafından net bir kararlılık, net bir kırmızı çizgi görmedikçe durmayacak” diyen Netanyahu’nun Obama yönetimini ‘İran’a karşı yeterince sert olmamakla’ suçladığı son açıklamalarıyla ilgili sorulara şu yanıtı vermişti: “İran konusu da dahil olmak üzere İsrail ile sürekli görüşüyoruz ve bu durum değişmeyecek. Ama bu görüşmelerin içeriğine dair detaylara girmeyeceğim. Bunu yapmam, diplomasiye yardımcı olmaz. Amerikan halkı, Başkan Obama’nın İran’ın nükleer silah elde etmesine izin vermeyeceğini kesinlikle biliyor. Ama bunu ayrıştırmak, bir şekilde tarihler belirlemek ya da kırmızı çizgiler çizmek fayda sağlamaz. En önemli şey, İran üzerinde baskıya, önerdiğimiz diplomasi yoluyla İran’ın bu sorunu çözmek için sahip olduğu fırsata ve İsrail ve diğer tüm bölgesel ülkelerle yoğun istişarelerimize kuvvetli biçimde odaklanmaya devam etmek.” İsrail Başbakanı Netanyahu ise ABD’den gelen ‘kırmızı çizgi koymak yararlı değil’ tezine sert yanıt geldi.

Neyi, ne kadar bekleyeceğiz

İran’ın nükleer programını durdurma konusunda kendilerini engellediğini iddia ettiği ülkelere sert çıkan İsrail lideri Netanyahu, “Bütün dünya İsrail’e ‘bekleyin daha zaman var’ diyor . Neyi beklememiz ve daha ne kadar beklememiz gerekiyor. İran’ı durduramayanların İsrail’i engellemeye çalışmaya kesinlikle hakları yoktur. İran’ın nükleer programına kırmızı çizgi çekemeyenler, operasyon için bize kırmızı ışık yakamaz” ifadelerini kullandı.

Star