Batı Mısır’a ‘Gezi’ kadar tepki vermedi

Olaylar
Gezi Parkı’ndaki çalışmaları protesto edenlere polisin 29 Mayıs’ta yaptığı müdahale, eylemlerin kırılma noktası oldu. O günden sonra Gezi Parkı eylemleri tüm yurda yayıldı. Eylemciler, 15 Haziran saat...
EMOJİLE

Gezi Parkı’ndaki çalışmaları protesto edenlere polisin 29 Mayıs’ta yaptığı müdahale, eylemlerin kırılma noktası oldu. O günden sonra Gezi Parkı eylemleri tüm yurda yayıldı. Eylemciler, 15 Haziran saat 20.30’da polisin Gezi Parkı’nı boşaltmasına kadar kurdukları çadırda nöbet tuttu. Olaylarda 5 kişi hayatını kaybetti.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton 

– MISIR: Gelişmeleri endişeyle takip ediyorum. Gösterilerdeki can kayıplarından derin esef duydum. Sorumlu geçici makamlardan barışçıl ve nizami gösterileri güvence altına almalarını bekliyorum. Tüm taraflara itidal ve barışçıl bir şekilde protesto etme ilkesine saygı duyma çağrısında bulunuyorum. Toplantı ve gösteri hakkı dahil insan haklarına herkes mutlaka saygı gösterilmelidir. 

– GEZİ PARKI: Türkiye’deki gelişmelerden endişe duymaya devam ediyorum. Hayatını kaybedenler ve çok sayıdaki yaralı beni derinden üzdü. Polisin aşırı güç kullanımı dahil tüm şiddet olaylarının sona ermesi ve sorumluların hesap vermesi büyük önem taşıyor. Devam eden tansiyon tüm tarafların teenni göstermesi gereğinin ve diyaloğa dayalı çözüm bulunmasının öneminin altını çiziyor. 

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon 

– MISIR: Yönetimin gösterilerin barışçıl yapılması için tüm sorumluluğu üzerine alması ve ülkenin tüm sakinlerinin güvenliğini sağlaması gerek. Demokrasilerde şiddet, politik çözüme alternatif olamaz. 

– GEZİ PARKI: Türkiye için sükunet çağrısı yapıyoruz. Demokratik devletin temel ilkelerinden olan gösteri hakkı ve ifade özgürlüğüne herkes saygı gösterilmeli. Yapılan protestolar barışçıl olmalı. 

İlk seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin ‘muhalefete kulak vermediği’ gerekçesiyle darbeyle devrildiği 3 Temmuz’dan bu yana Mısır’da kan durmuyor. İlk katliam 8 Temmuz sabah namazından sonra yaşanmış, darbe karşıtlarına ateş açılmıştı. 42 Müslüman Kardeşler üyesi öldürülürken, asker ‘teröristlerin binayı basmaya kalkıştığını’ savunmuştu. Mursi destekçileri şiddete rağmen Adeviyye Meydanı’ndaki direnişi sürdürürken, önceki sabah da 120’yi aşkın kişi öldürüldü.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry

– MISIR: Yaşanan katliam ve şiddete dair derin kaygılarımız var. Ülkedeki aşırı kırılgan ortamda, Mısırlı yetkililerin, barışçıl toplanma hakkı ve ifade özgürlüğüne saygı gösterme yönünde ahlaki ve hukuki yükümlülüğü bulunmaktadır. Mısır’daki siyasi yelpazedeki tüm liderlerin, ülkeyi uçurumdan geri çekmeye yardım etmek için geç kalmadan harekete geçmesi gerekmektedir. 

– GEZİ PARKI: Polis tarafından aşırı güç kullanımına dair haberlerden kaygılıyız. Bu olaylara dair tam kapsamlı bir soruşturma yürütüleceğini ve bu tür olaylarda polis güçlerinden tam itidalin gösterileceğini umuyoruz. İlgili herkesi, gösteri yapan ve ifade özgürlüklerini ifade edenler ile hükümete bağlı olanları, şiddete yönelik tüm provokasyonlardan kaçınmaya çağırıyoruz.

Uluslararası Af Örgütü

– Örgüt, Mısır konusunda sessizliğini koruyor. Dün Ege’deki göçmenlere dikkat çeken bir açıklama geldi. Darbeyi ve katliamları ise ‘itidal ve tarafsız soruşturma’ çağrısıyla uyardı. 

– GEZİ PARKI: Taksim’de gözaltına alınan barışçıl protestocular derhal serbest bırakılmalı. Biber gazı ve tazyikli su kullanan polisin aşırı güç kullandığı iddiaları da soruşturulmalıdır.

Akşam