“Halep’in fethini IŞİD yüzünden erteledik”

Olaylar
Aljazeera’nın Suriye Muhabiri Yılmaz Bilgen, Fetih ordusunun operasyon komutanı Ebu Arif ile bir ropörtaj yaptı. Ebu Arif  IŞİD’in kendilerine saldırması nedeniyle planlarında de...
EMOJİLE

Aljazeera’nın Suriye Muhabiri Yılmaz Bilgen, Fetih ordusunun operasyon komutanı Ebu Arif ile bir ropörtaj yaptı. Ebu Arif  IŞİD’in kendilerine saldırması nedeniyle planlarında değişiklik yaptıklarını ve askeri güçlerinin önemli bir bölümünü IŞİD’le çatıştıkları Halep’in kırsal kesimine sevk ettiklerini belirtti. 

Ebu Arif, “artık IŞİD ile Esed arasında işbirliği olduğu konusunda kimsenin herhangi bir şüphesi kalmadı” dedi.

‘IŞİD’in zamanlaması, niyetini ve hedeflerini açıkca gösteriyor’

“Halep’in Fethi” operasyonunun askeri komutanı Ebu Arif, IŞİD saldırısının zamanlamasının çok mânidar olduğunu ve Halep’te planladıkları büyük operasyondan önce gelmesinin “çok şey” anlattığı görüşünde:

“2014 Ağustos ayında Halep’in kırsalındaki Ahtarin ve Türkmen Barak gibi kasabaları ele geçirmesinin ardından herhangi bir hareketlilik içerisinde olmayan IŞİD’in tam da Halep’i özgürleştirme operasyonu konusunda hazırlıklar sona ererken bize saldırması hangi merkezden yönetildiğini çok net ortaya koymakta.”

Muhalif komutan, Halep kırsalındaki IŞİD ilerleyişinin sürmesi halinde lojistik yollarının tamamen kesileceğini ve Halep merkezde gerçekleştirecekleri saldırılar esnasında arkadan vurulma riskinin çok daha büyüyeceğine dikkat çekiyor.

Halep'in fethini IŞİD yüzünden erteledik

‘Esed Halep’i almamızı engelleyemez, sadece geciktirebilir’

IŞİD ve Esed’e karşı her iki cephede savaşlarının devam edeceğini kaydeden muhalif komutan, ‘Esed, Halep’i ele geçirmemizi geciktirebilir ancak engelleyemez’ değerlendirmesinde bulundu.

Ebu Arif, bir kaç gün içerisinde Halep’in güneyinde kapsamlı bir operasyon hazırlığı içerisinde olduklarını belirtti.

Komutan, IŞİD’in tüm dünyanın güvenliğini tehdit eden bir örgüt olduğunu ve Suriye’de yürüttükleri mücadelenin aslında tüm dünyanın güvenliğini ilgilendirdiğini belirtti.

‘IŞİD’in ilerleyişini durdurduk’

Maruz kaldıkları ani baskın sonucu 28 Mayıs’ta kaybedilen köy ve kasabalar olduğunu ancak kısa sürede bu şok dalgasını atlatarak IŞİD’in ilerleyişini durdurduklarını belirten muhalif komutan şunları söyledi:

“IŞİD, Savran ve çevresinde bulunan köylerde klasik yöntemi olan ‘Canlı bomba eylemleri’ ile hem savaşçılar hem de halk arasında korku salarak saldırıya geçti. İçlerinde aldatılmış daha çocuk yaştaki kişileri canlı bombalı eylemlerde kullanıyorlar. Sonra saldırıya geçip ilerleme kaydediyor. Bu ilk saldırılarda kontrolümüzde olan 7 köy ve Savran Kasabasını ele geçirdiler. Şu an Halep merkezden buraya önemli bir güç sevk ederek ilerlemelerini durdurduk.”

‘Halep merkez’de saldırı hazırlığı içerisindeyiz’

Halep kırsalında bugüne dek daha çok yerel direniş gruplarının IŞİD’e karşı koymaya çalıştığını kaydeden Ebu Arif, gelinen noktada durumun büyük tehlike arz ettiğini bu nedenle tüm grupların ortak katılımı ile bölgeye önemli bir güç sevk edildiğini belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Lazkiye, İdlib, Şam, Hama ve Dera bölgelerinde son 3.5 aydır kayda değer ilerleme kaydettik. Halep konusunda ise hazırlıklar bitmek üzereydi. Bizim planlamamız dâhilinde gitmesi durumunda birkaç hafta içerisinde Halep’in merkezi rejim güçlerinden tamamen temizlenecekti. Şimdilik bu plan kısa süreliğine askıya alındı. Esed rejimi kendi ulaşamadığı noktalarda bizi IŞİD’le oyalayarak zaman kazanmaya çalışıyor. Bu esnada İran’dan Halep cephesine yeni asker desteği sağladığını biliyoruz. ”

Halep'in fethini IŞİD yüzünden erteledik

‘PYD ile amaç birliğimiz yok’

PKK’nın Suriye uzantısı PYD’nin “IŞİD’e karşı işbirliğine hazırız” açıklamasını samimi bulmadıklarını ifade eden muhalif komutan, “Onlar Suriye’de farklı hedefler peşindeler, bizimle aynı amacı taşımadıkları için herhangi bir işbirliğine gitme yönünde inisiyatif oluşmadı” diyor.

‘IŞİD, hastanenin doktorunu ihanet gerekçesiyle infaz etti’

“Savran Kasabasında hâkimiyeti sağladıktan sonra hemen 70 kişiyi infaz ettiler. Hain oldukları gerekçesi ile öldürülenler arasında, kasaba hastanesinin sorumlu doktoru da vardı. Zaten imkânsızlıklar içerisinde olan derme çatma hastanenin doktorunu öldürerek Suriye halkına karşı nasıl bir kin ve nefret içerisinde olduklarını da ortaya koydular.”

‘Hizbullah ve IŞİD aynı projenin ürünü’

“Hizbullah’ın 2013 Mayıs ayında giriş yaptığı Suriye’de halen Esed’in savaşı kazanması için mücadelesine devam ettiğini söyleyen Ebu Arif, aynı tarihlerde Suriyeli muhaliflere destek olma bahanesi ile savaşa dâhil olan IŞİD’in Hizbullah ile aynı projenin parçası olarak ülkemize girdiğini şimdi çok daha iyi anlıyoruz”

IŞİD’in Halep’te muhaliflere karşı saldırısı devam ediyor

Suriye’de bir yılı aşkın bir suredir muhaliflere karşı savaşan IŞİD’in Halep kırsalında ilerleyişi sürüyor. Örgütün, Irak ve Suriye’de birçok bölgede hâkimiyeti devam ediyor. Son olarak Suriye’nin tarihi kenti Palmira’yı ele geçiren IŞİD, 28 Mayıs’tan bu yana Halep kırsalındaki bazı yerleşim birimlerine saldırıyor.