Guardian: ‘Batı, cihatçıları ihraç etmek istedi’

Olaylar
Sabah’ın haberine göre İngiltere’de yayımlanan Guardian gazetesi, Belçika’daki terör saldırılarının ardından Türk yetkililerle konuştu ve Avrupa’nın radikal militanlar karşısın...
EMOJİLE

Sabah’ın haberine göre İngiltere’de yayımlanan Guardian gazetesi, Belçika’daki terör saldırılarının ardından Türk yetkililerle konuştu ve Avrupa’nın radikal militanlar karşısındaki etkisiz tutumunu ele alan bir haber yayımladı. Haberde Türk yetkililerin, terör şüphelileri konusunda Avrupa devletlerine ilettiği istihbaratlar vurgulanarak, Belçika, Fransa, Norveç ve İngiltere gibi ülkelerin uyarılara kulak asmadığının altı çizildi. Türk yetkililerin “Avrupa, radikalleri Suriye’ye ihraç etmek istedi” ifadelerine yer verilen haberde, Avrupa’nın güvenlik ve istihbarat açığını gözler önüne seren 5 olay dikkat çekti.

‘SAVAŞA GİDİYORUM’ DEDİ , GİTTİ

2014 yılının haziran ayında İstanbul’a gelen bir Norveçli’nin çantasından kamuflaj kıyafeti, çok sayıda bıçak, ilk yardım seti ve Kalaşnikof tüfek parçaları çıktı. Oslo’dan böylesine bir çantayla uçağa binmeyi başaran adam, Türk güvenlik görevlileri tarafından alınan ifadesinde açıkça “Suriye’ye savaşmaya gittiğini” söyledi.

2 ay sonra Paris’ten yola çıkan bir Alman vatandaşının çantasından da kamuflaj kıyafeti, kurşun geçirmez yelek ve dürbün çıktı.

2013’te Danimarka ve Türkiye vatandaşı olan Fatih Khan, Kilis’ten yasadışı yollarla Suriye’ye geçmeye çalışırken yakalandı. Gözaltına alınan adam Danimarka’ya iade edildi. Ancak kısa süre sonra Danimarkalı yetkililerden yeni bir pasaport aldı ve bu kez Suriye’ye girmeyi başardı.

Yine 2013’te İngiltere vatandaşı olan Mohamed Haroon Saleem, Interpol’ün listesinde “kayıp ya da çalıntı” olduğu belirtilen bir pasaportla Londra’dan İstanbul uçağına binmeyi başardı. Bu kişinin de Suriye’ye gidişine engel olunmadı.

2014 yılının ocak ayında, Mohamed Mehdi Raouafi’nin adlı Fransa vatandaşının kız kardeşi Türk yetkililere, “Kardeşim savaşmak için Suriye’ye gidecek” uyarısında bulundu. Türk yetkililer, Fransız makamları bilgilendirdi. Buna rağmen Raouafi’nin Fransa’yı terk etmesine izin verildi.

‘AVRUPA SORUMLULUK ALMADI’

Haberde, Brüksel’deki Zaventem Havalimanı’nda intihar eylemi düzenleyen İbrahim Bakravi’nin Türkiye tarafından sınırdışı edildiği de hatırlatıldı. Aynı şekilde, 13 Kasım gecesi 130 kişinin öldürüldüğü Paris saldırılarında, Bataclan konser salonunu basan teröristlerden Omar İsmail Mostefai konusunda Ankara’nın Paris’i uyardığı da gazete tarafından aktarıldı.

Birinci sayfadan verilen haberde, Türk yetkililerin “Avrupalılar bu kişileri biliyordu, ancak sorumluluk almadı” ve “Radikalleri Suriye’deki savaşa ihraç etmek istediler” ifadeleri yer aldı. Kareem Shaheen imzalı yazıda Türkiye’nin 38 bin kişilik bir ‘ülkeye girmesi yasaklı kişiler listesi’ oluşturduğu ve 3 bin 200 kişiyi de sınırdışı ettiği belirtildi. Türk yetkililerin, 2012’de istihbarat paylaşımı konusunda Avrupa ülkeleriyle bağlantı kurmak istediği ancak etkili yanıt alamadığı da haberde aktarıldı.

HAVALİMANININ AÇILIŞI SALI GÜNÜNE ERTELENDİ

Maelbeek metro istasyonuyla birlikte 22 Mart günü hedef alınan Brüksel’deki Zaventem Havalimanı’nın açılış tarihi salı gününe kadar ertelendi. Brüksel Havalimanı yönetiminden yapılan açıklamada, terör saldırıları nedeniyle havalimanının 29 Mart Salı gününden önce yeniden hizmet vermesinin mümkün olmadığı kaydedildi. Açıklamada Belçika hükümetinin aldığı yeni güvenlik tedbirleriyle ilgili hazırlıklara başlandığı belirtilirken, söz konusu tedbirlerin kapsamıyla ilgili detaylı açıklama yapılmadı. Öte yandan THY de Belçika’nın başkenti Brüksel’de meydana gelen terör saldırıları nedeniyle bugün planlanan bazı seferleri iptal ettiğini duyurdu. Dün ve bugün Atatürk ile Sabiha Gökçen havalimanları çıkışlı 20 Brüksel seferinin iptal edildiği açıklandı.

BAKAN SUÇU, POLİSMEMURUNA ATTI

Brüksel’dekiZaventemHavalimanı’ndaintihar eylemidüzenleyen teröristinTürkiye tarafındangeçen yılsınırdışı edildiğininortaya çıkmasınınardından, Belçika İçişleriBakanı Jan Jambon, çareyiİstanbul’daki Belçikalımemuru suçlamakta buldu.Skandalın ortaya çıkmasıüzerine verdiği istifası başbakantarafından kabul edilmeyenJambon, “Bir memurumuzçuvalladı”diyerek,Belçikalı memurunihmalkâr davrandığınıilerisürdü.Liberal PolisSendikası ise buaçıklamayatepki göstererekJambon’un sözlerini”Şokedici” diyeyorumladı. Sendikayetkilileri, “İrtibatkomiserinin ifadesialınmadan, olay araştırılmadanböyle birsuçlama kabuledilemez”dedi.