Suudi Arabistan’dan ABD’ye 750 milyar dolarlık 11 Eylül tehdidi

Olaylar
Suudi Arabistan ABD’yi kongreden Suudi Arabistan’ın 11 Eylül olaylarında rolü olduğunu vurgulayan ve ülkeye ABD’de yargılanma yolu açabilecek olan yasa tasarısı geçerse dünyada dolar fiyatlarını...
EMOJİLE

Suudi Arabistan ABD’yi kongreden Suudi Arabistan’ın 11 Eylül olaylarında rolü olduğunu vurgulayan ve ülkeye ABD’de yargılanma yolu açabilecek olan yasa tasarısı geçerse dünyada dolar fiyatlarını düşürmekle tehdit etti.

İran’la imzalanan nükleer anlaşmadan bu yana yıpranan Washington- Riyad ilişkilerine bir darbe de ABD Kongresi’ne sunulan “11 Eylül tasarısı” ile geldi. 11 Eylül 2001 saldırılarından Suudi Arabistan’ın sorumlu tutulduğu yasa tasarısına Riyad sert tepki gösterdi.

HAREKETE GEÇERİZ

New York Times gazetesinin diplomatik kaynaklara dayandırdığı habere göre Suudi yönetimi, yasanın kabul edilmesi halinde ABD’deki 750 milyar dolarlık varlığını satışa çıkaracağı uyarısında bulundu. Suudi Dışişleri Bakanı Adil Cübeyr, geçen ayki Washington ziyaretinde ABD’de hazine bonoları da dahil malvarlıklarının dondurulma tehlikesine karşı harekete geçeceklerini söyledi.

‘BÖYLE BİR İHTİMAL YOK’

NY Times’a konuşan uzmanlarsa Suudilerin bu tehdidi gerçekleştirebileceğine ihtimal vermedi. Bu denli büyük bir varlığın satışının zor olacağını söyleyen uzmanlar, ayrıca muhtemel bir satışın Suudi ekonomisine de en az ABD kadar zarar vereceğini ifade ederek “Bizi cezalandırmalarının tek yolu kendilerini de cezalandırmak” diye konuştu.Yasayı Kongre’ye sunan senatörlerin arasında hem Cumhuriyetçilerin, hem de Demokratların bulunması dikkat çekerken, Cumhuriyetçi senatör Cornyn “Ülkemiz yeni terör tehditleriyle karşı karşıyayken teröristlere mali destek verenleri durdurmak çok önemli” dedi.

OBAMA HALIKININ DEĞİL KRALIN YANINDA

Yasanın kabul edilmemesi için Kongre’ye baskı yapan Başkan Obama’ya, 11 Eylül mağdurlarının ailelerinden de tepki geldi. Saldırıda eşlerini kaybeden ve ABD kamuoyunda “Jersey Dulları” olarak bilinen dört kadından Mindy Kleinberg, “Devletimizin kendi vatandaşları yerine Suudilere arka çıkması hayret verici” yorumunda bulundu. El-Kaide militanlarının kaçırdıkları uçaklarla New York’taki Dünya Ticaret merkezi ve Pentagon’a düzenledikleri kamikaze saldırılarında 2996 kişi hayatını kaybetmişti.-Karar