Avrupa Parlamentosu’nun dün Türkiye ile AB arasında yürütülen üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulmasını önermesinin ardından bugün AB ülkelerine seslenen Erdoğan şöyle demişti:
“Verdiğiniz sözleri yerine getirmediniz. Kapıkule’ye 50 bin mülteci dayandığı zaman feryat ettiniz, ‘Acaba Türkiye sınır kapılarını açarsa ne yaparız?’ demeye başladınız. Bana bak, eğer daha ileri giderseniz bu sınır kapıları da açılır bunu da bilesiniz.”
Hürriyet’in haberine göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu sözlerine Almanya’dan cevap geldi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel’in sözcüsü Ulrike Demmer, Berlin’de düzenlenen basın toplantısında, bir gazetecinin, Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan’ın sözlerini hatırlatarak, Alman hükümetinin bu konudaki tutumunun ne olacağını sorması üzerine, “AB-Türkiye anlaşmasını her iki taraf için de bir başarı olarak görüyoruz Ve bu anlaşmanın sürdürülmesi tüm tarafların çıkarınadır” dedi.
“AB, anlaşma çerçevesindeki taahhütlerine sadık kalmaktadır ve bu taahhütlerini yerine getirmektedir. Şu an tarafların yönelteceği tehditler fayda getirmeyecektir” ifadesini kullanan Demmer, “Zorluklar var. Ama bunların üstesinden gelmemiz gerek” diye konuştu.
DIŞİŞLERİ SÖZCÜSÜ AYNI GÖRÜŞTE
Berlin’deki basın toplantısına katılan Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sawsan Chebli de Avrupa Birliği ve Türkiye’nin göçmen anlaşmasına bağlı kalmaları gerektiğini savundu. Chebli, “Gerçeklere bakıldığında her iki taraf da anlaşmaya sadık kalıyor ve bu her iki tarafın da çıkarına olduğu için devam edeceğini umuyoruz” ifadesini kullandı.
Chebli, “Türkiye’nin Avrupa yolunda ilerlemesi bizim çıkarımıza. Sonuçta, bu yolda ilerleme ya da Avrupa’dan uzaklaşma konusunda Türkiye karar verecek. Ayrılmasının iyi olacağını düşünmüyoruz” şeklinde konuştu.
Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’in, Türkiye’de görüştüğü tüm muhataplarına da, yakın bir işbirliğinden yana olduğunu söylediğini belirten Chebli, Türkiye’deki sivil toplum kuruluşlarıyla, öğrencilerle ya da AK Parti’ye yakın olmayan diğer kişilerle de konuşulduğunda, herkesin üyelik müzakerelerinin kesilmesinin yanlış yol olacağına inandığını ifade etti.
Chebli, “Şunu söylüyorlar: Bağlantıda kalınması önemli, üyelik görüşmelerinin dondurulmaması önemli. Bu, Türkiye ile Avrupa arasındaki ilişkilere daha da zarar verir diye. Ve bu Türkiye’nin de, Avrupa’nın da çıkarına olmaz” dedi.
KATİ PİRİ: EN BAŞINDAN YANLIŞTI
Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri, “Göçmen anlaşmasını AB üyelik müzakereleriyle ilişkilendirmek, en başından yanlıştı” diye tweet atarak, Ankara ile Brüksel arasındaki mülteci anlaşmasının şartlarını eleştirdi.
HIRVATİSTAN: AB’NİN ÇIKARINA OLMAZ
Hırvatistan Dışişleri Bakanı Davor Ivo Stier ise Türkiye ile müzakereleri askıya almanın, AB’nin çıkarına olmayacağını belirtti.
Slovenya ziyareti sırasında düzenlediği basın toplantısında konuşan Stier, “Türkiye ile müzakereleri askıya almak, ne Avrupa Birliği’nin, ne Hırvatistan’ın, ne de Slovenya’nın çıkarına olur” dedi.