Avrupa’da Trump öfkesi: Birliğimizi dağıtamaz

Olaylar
ABD’de Cuma günü başkanlığı devralacak olan Donald Trump’ın son günlerde gazetelere açıkladığı dış politika görüşleri, ABD’nin Avrupalı müttefiklerini şaşırttı. Trump NATO ittifakını...
EMOJİLE

ABD’de Cuma günü başkanlığı devralacak olan Donald Trump’ın son günlerde gazetelere açıkladığı dış politika görüşleri, ABD’nin Avrupalı müttefiklerini şaşırttı.
Trump NATO ittifakını “eskimiş” olarak niteledi, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkma kararını övdü, Kırım’ı ilhak etmesinden dolayı Rusya’ya karşı ABD ve AB’nin birlikte uyguladıkları yaptırımları kaldırabileceğinin oldukça açık işaretlerini verdi.

Almanya: Hayret içerisindeyiz ve telaşlıyız

Reuters’ın haberine göre, Trump’ın sözleri tüm Avrupa’dan hoşnutsuzluk ve umut kırıklığı ifadeleri ile karşılık buldu.

Almanya Dışişleri Bakanı Franz-Walter Steinmeier, dün diğer AB bakanlarıyla yaptığı toplantıda bu sözlerin AB içinde “hayret ve telaş” yarattığını ve kendisinin de duyduğu kaygıyı NATO Genel Sekreteri ile paylaştığını söyledi.

“Eminim sonunda anlayacak…”
Ancak Avrupa Komisyonu, Trump’ın er geç AB’nin ABD’nin ne denli önemli bir müttefiki olduğunu göreceğine inandığını ifade etti. Komisyon Başkan Yardımcısı Frans Timmermans CNN televizyonuna şu açıklamayı yaptı:

“Eminim ki eninde sonunda Washington’da herkes başarılı bir AB’nin, ABD’nin stratejik çıkarlarına uygun olduğunu anlayacaktır.”

Kapalı kapılar ardında Avrupalı yetkililer, NATO ittifakının Trump’ın başkanlığını da atlatacağına inandıklarını söylüyorlar.

Bu yetkililer, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra kurulmuş olan NATO ittifakının sağladığı yararın Atlantik’in her iki kıyısında da kurumsal olarak çok iyi bilinmesinden dolayı, Beyaz Saray’da hakim olan kuşkucu yaklaşımdan etkilenmeyeceğine inanıyorlar.
Zirve görüşmeleri ve toplantıların hızlandırılmış bir takvimle gerçekleştirilmesi de anlaşmazlığın kısa sürede giderileceği umudunu veriyor.

“Dış politika çizgileri cesaret verici”

Çok kişi de Trump’ın savunma bakanı olarak seçtiği emekli general James Mattis ve dışişleri bakanı olarak seçtiği Exxon Mobil eski başkanı Rex Tillerson’un Senato’daki mülakatlarında gösterdikleri muhafazakar dış politika çizgilerinin cesaret verici olduğu söylüyor.

AB’nin dış politika planlamasında görevli bir diplomat, “Trump’ın Mattis’e, Tillerson’a ve Cumhuriyetçilerin dış politika uzmanlarına kulak vereceği varsayımıyla hareket ediyoruz” dedi.
“Toplantılar, ikili görüşmeler ve zirveler sayesinde bir ilişki kurabilirsek artık seçim kampanyasını ve gazete başlıklarını geride bırakabiliriz.”

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, ABD Başkanlığına seçilen Donald Trump’ın Alman Bild ve İngiliz The Times of London gazetelerine verdiği röportajlarda Avrupa Birliğine (AB) yönelik eleştirilerine tepki gösterdi.

Paris’ten ayrılan ABD Büyükelçisi Jane Hartley için düzenlenen veda törenine katılan Hollande, bu etkinlikte yaptığı konuşmada, AB’nin dışarıdan tavsiye almaya ihtiyacı olmadığını vurguladı.

AB’nin ABD ile ilişkilerini geliştirmek istediğini belirten Hollande, “Burada bir kez daha söylüyorum. Avrupa her zaman transatlantik iş birliğini sürdürmek arzusundadır ancak bunu kendi değerleri ve çıkarları doğrultusunda gerçekleştirecek. Ne yapması gerektiği konusunda dışarıdan tavsiye almaya ihtiyacı yok.” dedi.-Yenişfak