İran’a karşı ortak cephe

Olaylar
Washington ile Tahran arasında tansiyon yükselirken ABD Başkanı Donald Trump, Körfez ülkeleri, Kuveyt, Katar ve Irak’a, İran’ın bölgedeki yıkıcı faaliyetlerine karşı ortak çalışmayı ve dur...
EMOJİLE

Washington ile Tahran arasında tansiyon yükselirken ABD Başkanı Donald Trump, Körfez ülkeleri, Kuveyt, Katar ve Irak’a, İran’ın bölgedeki yıkıcı faaliyetlerine karşı ortak çalışmayı ve durdurmayı teklif etti. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Trump’ın Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad el-Sani, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir el-Sabah ve Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ile telefonda görüştüğü açıklandı. Görüşmelerde DEAŞ, Suriye’deki gelişmeler ve İran’ın bölgedeki faaliyetleri ele alındı.

TAHRAN’DAN UZAKLAŞ !

Trump yönetimi, İran nüfuzu altındaki Bağdat yönetiminden Tahran’a karşı işbirliği istedi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Trump ve İbadi görüşmesinde, İran’ın tüm bölgede teşkil ettiği tehdit konuşuldu. Açıklamada “İki lider, ABD ile Irak arasında uzun süreli iş birliğine ABD-Irak Stratejik Çerçeve Anlaşma zemininde bağlılıklarını yinelediler” ifadesi kullanıldı. Trump’ın, terör örgütü DEAŞ ile mücadelede çabaları için İbadi’ye teşekkür ettiği ve DEAŞ ile mücadelede hayatını kaybeden Irak askerleri için başsağlığı dilediği belirtildi.

İran'a

ABD’nin Körfez’deki askeri üsleri

ORTAK İRAN VURGUSU
Trump’ın Katar Emiri ile görüşmesinde ise ülkesi ile Katar arasında savunma alanında işbirliğinin önemine vurgu yaptığı aktarıldı. Terör örgütü DEAŞ ile mücadele konusunda işbirliğinin güçlendirilmesi konusunda iki liderin mutabık kaldığı vurgulanırken, “Suriye’de DEAŞ’ın yenilmesi ve başarılı bir siyasi dönüşüm için şartların oluşturulması konusunda mutabık kalındığı” belirtildi.
Trump, bölgede üçüncü telefon konuşmasını Kuvey Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir el-Sabah ile gerçekleştirdi. Görüşmede, özellikle İran tehdidine yönelik ortak atıf dikkat çekti. İki liderin görüşmesine ilişkin açıklamada, “İran’ın bölgedeki kötü faaliyetlerini durdurma mekanizmaları konusunda görüş alışverişinde bulundular.” ifadesi dikkat çekti. Açıklamada, Trump’ın Kuveyt Emiri’ne ABD askerlerini ülkesinde konuk ettiği için teşekkürlerini ilettiği bilgisi de verildi.

Ruhani’ye ‘ayağını denk al’ mesajı

ABD Başkanı Donald Trump, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin İranlılarla tehditkar bir biçimde konuşanların buna pişman olacağını belirtmesinin ardından, Ruhani’nin “dikkatli olması gerektiği” ifadelerini kullandı. İran lideri, “İranlılarla tehditkar bir dille konuşan herkesi pişman edeceğini” belirtmişti. Öte yandan İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney de salı günü İranlılar’a ‘ABD’nin tehditlerinden’ korkmadıklarını göstermek için kutlamalara katılmaları çağrısı yapmıştı.

ASKERİ SEÇENEK MASADA

ABD başkanlık seçim döneminde kampanyasında sık sık Obama yönetiminin İran politikasını eleştiren Trump, İran’a askeri müdahaleyi düşünüyor musunuz sorusuna “seçeneklerimiz arasında” cevabını vermişti.

FÜZE TESTİNE YAPTIRIM

ABD son olarak İran’ın orta menzilli balistik füze denemesi nedeniyle, İran’ın balistik füze programı ile bağlantılı olmakla suçladığı bir dizi şirket ve bireyi ekonomik yaptırım listesine dahil etmiş, BM Güvenlik Konseyi’ni acil toplantıya çağırmıştı.

‘BAŞLARINA YAĞDIRIRIZ’

Trump, füze denemesinin ardından “İran ateşle oynuyor. Onlar Başkan Obama’nın ne kadar ‘kibar’ olduğunu anlamadı. Ben öyle değilim” demiş, Tahran’dan ise ‘füzeleri düşmanın başına yağdırırız” yanıtı gelmişti.

İran'a

İran’da ABD Başkanı Donald Trump’ın darağacına asılmış kuklası gezdirildian’dan Rus savaş uçaklarına yeşil ışık

İran’dan Rus savaş uçaklarına yeşil ışık

İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Şemhani, Suriye’de ihtiyaç duyulması halinde İran hava sahasının Rus savaş uçaklarına tekrar açılabileceğini duyurdu. İran’ın Rus uçaklarına yönelik böyle bir kararı, ABD ile gerilimin arttığı bir dönemde gündeme getirmesi dikkat çekti. İran daha önce de hava sahasını Rusya’nın askeri amaçlı kullanımına açmıştı.-Yenişafak