Brezilya’da seçimleri ‘Tropikal Trump’ kazandı

Olaylar
Ülkede 7 Ekim’de yapılan devlet başkanlığı seçiminin ilk turunda, adayların yeterli oy çoğunluğuna erişememesinin ardından düzenlenen ikinci tur oylamasında, halk dün sandık başına gitti.  ...
EMOJİLE

Ülkede 7 Ekim’de yapılan devlet başkanlığı seçiminin ilk turunda, adayların yeterli oy çoğunluğuna erişememesinin ardından düzenlenen ikinci tur oylamasında, halk dün sandık başına gitti.

 

Resmi olmayan sonuçlara göre, PSL’nin adayı aşırı sağcı Bolsonaro, oyların yüzde 56’sını alarak seçimin galibi oldu. İşçi Partisi’nin (PT) solcu adayı Fernando Haddad ise oyların yüzde 44’ünü aldı.

BOLSONARO’DAN İLK AÇIKLAMA

Bolsonaro seçimlerin ardından yaptığı ilk konuşmada ülkeyi yönetirken İncil’e ve Anayasa’ya bağlı kalacağını söyledi. Brezilya’nın “sosyalizm, komünizm, popülizm ve aşırı sol ile flört etmeye devam edemeyeceği” ifadelerini kullandı. Globo‘nun aktardığına göre devleti küçültmek, bürokrasiyle uğraşmaktan bahseden Bolsonaro, bürokratik engelleri kaldırarak girişimcilere daha fazla “özgürlük” sağlayacaklarını kaydetti.

BOLSONARO KİMDİR?

Jair Bolsonaro, 21 Mart 1955’te Gilcerio, Sao Paulo’da doğdu. Bolsonaro’nun büyükbabası Alman’dı ve Adolf Hitler’in askeriydi.

Bolsonaro lisenin ardından askeri eğitim görmeye başladı. Orduda paraşütçü olarak görev yapmaya başlayan Bolsonaro’u üst düzey subaylar “hırslı ve saldırgan” olarak nitelemekteydi. Orduda 17 yıl görev yapan Jair Bolsonaro, 1964-1985 yılları arasında ülkedeki askeri dikta rejiminde orduda görev yaparken, o dönemi Brezilya için ‘yükseliş ve özüne dönüş yılları’ olarak tanımlıyor.

1988 yılında başkent Rio’nun yerel meclisine üye olarak giren Bolsonaro, daha sonra 1990’da Hristiyan Demokrat Parti’den federal meclise girmeyi başardı.

63 yaşındaki Bolsonaro, yaptığı faşist, homofobik, ırkçı, cinsiyetçi ve göçmen karşıtı açıklamalarla bilinen bir isim. Bolsonaro, geçmiş yıllarda verdiği röportajlarda, oğlu eşcinsel olursa bir kazada ölmesini isteyeceğini ve Kongre üyesi Maria do Rosario’nun “tecavüz edilemeyecek kadar çirkin olduğunu” söyleyerek büyük tartışma yaratmıştı.

İkinci tur seçimlerinden önce bir konuşma yapan Bolsonaro, seçmenlerine başkan olursa “solcuları temizleme” sözü vermiş, “Ya deniz ötesine gidecekler ya da hapse” demişti.

Bolsonaro, “Bu kızıl haydutlar vatanımızdan kovulacak. Brezilya tarihinde hiç görülmemiş bir temizlik olacak. Çoğunluk biziz. Brezilya bizim. Brezilya halkıyla birlikte yeni bir ulus inşa edeceğiz. Bizler özgürlüğün sesiyiz. Sosyalizm istemiyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Bolsonaro, 2015’te Zero Hora’ya verdiği röportajda kadınların erkeklerle aynı maaşı almamaları gerektiğini, çünkü kadınların hamile kaldığını, bu durumun da iş üretkenliğine zarar verdiğini söylemişti.

Kürtaj karşıtlığıyla da bilinen Bolsonaro, 12 Ekim’de paylaştığı bir Twitter mesajında, “Brezilyalıların parası bu işi özendiren sivil toplum kuruluşlarının finansmanı için kullanılmayacak” demişti.

Bolsonaro, Peru’yu baskıcı bir idare ile yöneten, insan hakları ihlallerinde bulunan ve solcu hareketlere karşı yargısız infazlar gerçekleştiren Alberto Fujimori’yi rol model olarak överken, Şili’de cunta yönetiminin başkanı, çok sayıda insanı öldürten diktatör Augusto Pinochet için bunun gerekli olduğunu söylemişti.

DONALD TRUMP İLE YAKIN İLİŞKİLER

Bolsonaro’nun dış politikada ABD Başkanı Donald Trump’ın çizgisine yakın bir çizgiyi tercih etmesi bekleniyor.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, Brezilya’nın Paris iklim değişikliği anlaşmasından çekebileceğini söyleyen Bolsonaro, anlaşmanın şartlarının Brezilya’nın egemenliğini sınırladığını ve Amazon bölgesine dair alınacak kararlar konusunda hükümetin elini bağladığını savunuyor.

ABD Başkanı Trump da geçen yıl Haziran ayında ülkesini Paris İklim Değişikliği Anlaşması’ndan çekmişti.

Bolsonaro’nun bu tutumu basında yer alan köşe yazılarında sıkça eleştirilmişti. Sao Paulo merkezli Folha gazetesi, bir başyazısında Bolsonaro’nun yaklaşımını ‘Çağdışı bir endişe’ olarak nitelemişti.

Bolsonaro’nun Trump’ın politikaları ile örtüşen bir diğer yaklaşımı ise Brezilya’nın İsrail’deki büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşımak istiyor oluşu.

Ayrıca Brezilya’daki Filistin Büyükelçiliği’ni de kapatmak istediğini de söylüyor ve “Filistin bir ülke mi? Filistin bir ülke değil. O zaman burada bir büyükelçiliğinin de olmaması gerekir” diyor.

Filistin yönetimi 2016’da Brezilya’nın başkenti Brasilia’da bir büyükelçilik açmıştı.

Bolsonaro başkan seçilmesi durumunda ilk resmi yurtdışı ziyaretini İsrail’e yapacağını da söylemişti.

 

Kaynak: Birgün

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/