Aarhus Üniversitesinde görevli bilim adamı Uffe Schjoedt ve ekibi, bir grup dini bütün Hristiyan üzerinde araştırma yaptı.
Araştırma çerçevesinde, katılımcılara önce ezbere bildikleri dualar okutuldu. Daha sonra Tanrı’yla konuşmaları istendi. Her iki uygulama sırasında manyetik rezonans (MR) yöntemiyle beyin faaliyetleri gözlemlendi.
Dualar okunduğu sırada beynin öğrenilen metinlerin okunmasıyla ilgili bölgesi faaliyete geçerken, Tanrı’yla konuşurken beyinde aktif olan bölgelerin, bir arkadaşla konuşurken, dertleşirken faaliyete geçen bölgelerle aynı olduğu tespit edildi.
Uffe Schjoedt, konuşma sırasında Tanrı’nın gerçek bir kişi gibi algılandığını, dilenen şeyler karşısındaki olası tepkisinin ölçülmeye çalışıldığını MR’dan anladıklarını söyledi.
Bilim adamları, bu sonuçlardan sonra kontrol deneyi yapmaya karar verdi ve aynı kişilerden Noel Baba ile konuşmaları istendi. Noel Baba’ya iletilen dilekler sırasında ise beynin bilgisayar oyunu oynarken faaliyete geçen bölgeleri aktif hale geldi. Bilim adamları, Noel Baba’nın var olmadığını bilen katılımcıların, bu nedenle onun tepkisini ölçmeye gerek duymadığını kaydettiler.
Araştırma New Scientist dergisinde yayımlandı. Derginin görüşünü aldığı Oxford Üniversitesinde görevli psikolog Robin Dunbar, "Bunun Tanrı’nın var olup olmamasıyla ilgisi yok. Kişinin Tanrı’ya inanmasıyla ilgili…" dedi.