Duy da İnanma: Meyveyle Uçan Uçak

Dünya Hali
Yakıtının yarısı jatropha adlı erik büyüklüğündeki meyvenin özünden elde edilen yağ ve yarısı da geleneksel jet yakıtından oluşan Yeni Zelanda Havayolları’na ait Boeing 747-400 yolcu uçağı, sema...
EMOJİLE

Yakıtının yarısı jatropha adlı erik büyüklüğündeki meyvenin özünden elde edilen yağ ve yarısı da geleneksel jet yakıtından oluşan Yeni Zelanda Havayolları’na ait Boeing 747-400 yolcu uçağı, semada başarılı bir şekilde süzüldü.

İki saatlik deneme uçuşu, biyoyakıt kullanılarak uzun uçuşlarda çevreye zarar veren sera gazı emisyonlarının salınımının yüzde 65 azaltılabileceğini gösterdi.

Yeni Zelanda Havayolları kaptan pilotu Dave Morgan, 12 saatlik uçuşta 1.5 ton yakıt tasarrufu yapılabileceğini ve bunun da karbondioksit gazı salınımının yüzde 65 oranında azaltılması anlamına geleceğini söyledi.

Morgan, yakıt tasarrufunun ‘kayda değer’ olduğunu, ancak parasal kazancın, yağın fiyatına bağlı olacağını söyledi.

Mucize yakıt, erik büyüklüğünde bir meyve olan Jatrophanın tohumlarının ezilip, sarımsı bir yağ çıkarılması ve bunun rafine edilip dizelle karıştırılması sonucu elde ediliyor.

Jatropha ağaç ile çalı arası yeşil yapraklı 2-3 mt.boylanabilen normal ömru 50 yıla varan ve yaşadığı müddetçe meyve veren bodur bir ağaçtır.

New Zelanda Havayolları, jatropha yağını, Malawi, Mozambik, Tanzanya ve Hindistan uçuşlarında denedi.

Öte yandan bazı çevreci gruplar, biyoyakıt olarak kullanılan jatrophanın ve diğer bitkilerin sürdürülebilir bir enerji sağlayıp sağlamadığını sorguluyor. Çevreciler, bu bitkilerin işe yaraması halinde bunların yetiştirilmesi için daha fazla toprağın ve kaynağın kullanılacağını ve son tahlilde bunun da çevreye zarar verebileceğini belirtiyor.