Kanun Var Uygulayan Yok!

Dünya Hali
İstanbul Eyüp’te 3. sınıf öğrencisi 9 yaşındaki Ali Haydar Koncuro, evinin bahçesinde oynarken pitbull cinsi köpeğin saldırısına uğradı. Olayda bacağı parçalanan minik Ali, Haseki Hastanesi Acil...
EMOJİLE

İstanbul Eyüp’te 3. sınıf öğrencisi 9 yaşındaki Ali Haydar Koncuro, evinin bahçesinde oynarken pitbull cinsi köpeğin saldırısına uğradı. Olayda bacağı parçalanan minik Ali, Haseki Hastanesi Acil Servisi’nde tedavi altına alındı. Ali’nin bacağının iyi durumda olmadığını söyleyen baba Yasin Koncuro, "Çocuğun bacağı çok kötü durumda." dedi.
Benzeri olayların sıkça duyulmaya başlandığı şu günlerde, konuyla ilgili çıkarılan kanunun uygulanmasındaki zafiyet tartışılıyor.  

Çevre ve Orman Bakanlığı‘nca 24 Haziran 2004 tarihinde çıkarılan Hayvanları Koruma Kanununun 14. maddesi, "Pitbull terrier, Japanese tosa gibi tehlike arz eden hayvanları üretmek; sahiplendirilmesini, ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak; sergilemek ve hediye etmek yasaktır." diyor. Bu net hükme rağmen insanlar, vahşi köpeklerini, sokak ve parklarda serbestçe dolaştırıyor. Kalabalık caddelerde, ya da çocuk parklarında pitbull gezdiren gençlere rastlamak hiç de zor değil. 

SATIŞLAR İNTERNETTEN YAPILIYOR

Yasakların en rahat ihlal edildiği sanal ortamda pitbull, doberman ve boxerlar adeta cirit atıyor. İnternette tehlikeli köpeklerin satış ve reklamı aleni bir şekilde yapılmaya devam ediyor. Yiyecek ve malzemeleri online sipariş ediliyor. Forumlarda ve sohbet odalarında insanlar rahatlıkla köpekleri hakkında konuşuyor, fiyat pazarlığı yapıyor. Beslenme ve sağlık sorunları konusunda bilgi alışverişinde bulunuyorlar. Pitbull dövüşü meraklıları ise bu alanda uzmanlaşmış sitelerde köpeklerini daha da güçlendirmenin yollarını öğreniyor. Kas yapıcı kemik ve mama siparişi veriyorlar.

Çevre Bakanlığı Hayvanları Koruma Şube Müdürü Hacı Mehmet Can, her gün binlerce sitenin açılıp kapandığı internette denetimin zorluğuna dikkat çekiyor. Yurtdışından açılan sitelerin yayınını durdurmakta güçlük çektiklerini belirten Can, kanunen yasak olan köpeklerin satışı ve reklamını yapan sitelerin il çevre müdürlüklerine şikâyet edilmesi çağrısında bulunuyor.

Polisi arayan vatandaşlar ise ilgisizlikten şikayetçi. Bu durumda “Önlem alınması için birilerinin ölmesi mi gerekiyor?” sorusu akla geliyor.

KANUN VAR, UYGULAYAN YOK!

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Genel Koordinatörü Şaban Aydemir, "Kurumlar üzerine düşen görevi yapmazsa bu sorun devam eder. Sadece kanun çıkarıp yetki ve sorumluluğu almakla iş bitmiyor. Çevre Bakanlığı’nın veteriner hekimlik noktasında altyapısı yetersiz." diye konuşuyor. Birliğin yönetim kurulu üyesi Dr. Mustafa Altuntaş da yasa Tarım Bakanlığı tarafından çıkarılsaydı daha iyi denetim yapılabileceğini düşünüyor. İstanbul Hayvanseverler Derneği Başkanı Suna Develioğlu, pitbull’ların dövüştürülmesi konusunu gündeme getiriyor. Gençlerin gösteriş yapmak ve güçlü olduğunu ispatlamak için vahşi köpekleri gezdirdiğine işaret eden Develioğlu, "Birçoğu da gizli yerlerde pitbull’unu sokak köpekleriyle dövüştürerek para kazanıyor. Zavallı köpekler parçalanarak can veriyor. Bu durumu bilenler, şikâyet etmeli." diyor. 

Çevre Bakanlığı Hayvanları Koruma Şube Müdürü Hacı Mehmet Can ise ilgili yönetmeliğin il çevre müdürlüklerince uygulandığını bildiriyor. Elemanları yetersiz olduğu için sokağa çıkıp köpek denetimi yapamadıklarına dikkat çeken Can, "Bu tür köpekleri sokakta ya da pet shop’ta gören, internet sitesinde reklamının yapıldığına şahit olan vatandaşlar hemen bulunduğu ilin çevre müdürlüğünü arayarak şikâyette bulunsun." çağrısında bulunuyor.

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/