Alkolden Bile Tehlikeli

Dünya Hali
Son yıllarda, bilgisayar donanımlı araçlarda bile cep telefonunun olumsuz etkilerini kamufle edici teknoloji kullanılmasının direksiyonda cep telefonu kullanımını artırdığı ancak, bu şekilde araç kull...
EMOJİLE

Son yıllarda, bilgisayar donanımlı araçlarda bile cep telefonunun olumsuz etkilerini kamufle edici teknoloji kullanılmasının direksiyonda cep telefonu kullanımını artırdığı ancak, bu şekilde araç kullanımının alkolden daha fazla kazalara yol açtığı açıklandı.

Adana Emniyet Müdür Yardımcısı Arif Yılmaz, can ve mal kaybına neden olan trafik kazalarını önlemek için yapılan eğitim çalışmaları sürerken, uygulanan cezalarda da ”cep telefonu” kullanımı ilk sırayı aldığını söyledi.

İl merkezinde geçen yıl alkollü araç kullanmaktan 3 bin 500 kişiye ceza uygulanırken, bu yılın 11 ayında bu sayı bin 500’e geriledi. Alkollü araç kullanımında yüzde 50’yi bulan azalışa karşın cep telefonuyla araç kullanımı hız kesmedi.

Geçen yıl 12 bin 300, bu yılın 11 ayında 12 bin 900 sürücüye direksiyonda cep telefonuyla konuşma cezası uygulandı. 2009’da 61 TL olan cep telefonuyla konuşma cezası, 2010’dan itibaren diğer trafik kazaları gibi yüzde 2.2 artış gösterecek.

Bu arada, dünya genelinde yapılan çeşitli araştırmalar ve istatistiklere göre, direksiyonda seyir halindeyken cep telefonu ile konuşmak alkollü araç kullanmaktan daha fazla kazalara neden oluyor. Çünkü, cep telefonu ile konuşmak ya da meşgul olmak sürücünün dikkatinin dağılmasına, konsantrasyonunun bozulmasına neden oluyor.

Sürücüler, basit bir arama yaparken bile yüzde 20, zihni çok fazla meşgul eden bir görüşme yaparken ise yüzde 29 olasılıkla trafikteki tehlikeli bir durumu gözden kaçırabiliyor.

TELEFON BEKLENTİSİ VE GÖRÜŞMENİN BİTMESİ DAHİ RİSKİ ARTIRIYOR

Cep telefonu kullanımı yalnızca numara çevirirken ya da konuşurken değil, telefon beklerken ve görüşme bittikten sonraki süre içinde bile kaza riskini arttırıcı bir etki yapıyor.
İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, 110 kilometre hızla giden bir aracın sürücüsü aniden fren yapması gerektiğinde fren yapma mesafesi alkollü sürücüden daha geç oluyor. Normal sürücü 31 metrede aracı durdururken, alkollü sürücü 35 metre, kulaklık ile cep telefonuyla konuşan sürücü 39 metre ve cep telefonunu elinde tutarak konuşan sürücü ise ancak 45 metrede durabiliyor.