Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi Mehmet Dadak, ”Türkiye’de televizyon izleme oranının kişi başına günde 4-5 saat olduğunu ” söyledi.
Dadak, RTÜK‘ün, yerel ve bölgesel televizyon ve radyoların temsilcilerine yönelik düzenlediği eğitim seminerine katılmak üzere geldiği Adana’da yaptığı açıklamada, Türkiye’de TV izleme oranının kişi başına günde 4-5 saat, bunun Avrupa standardının ise 2-3 saat olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
”Yani bir Türk vatandaşı, yaklaşık bir yıllık yaşamının yüzde 19’u yani 69,5 günü televizyon karşısında geçiriyor. Yüzde 33’e tekabül eden 120 günü uyuyarak, 120 günü çalışarak geri kalan yüzde 14’lük kısmı yani 51 günü de diğer aktivitelerde geçiriyor. Bu bizim gibi ülkeler için biraz fazla lüks. Bu nedenle yayıncılarımızın, ulaştıkları kitlenin yoğunluğunu dikkate alarak daha sorumlu davranmaları gerekir.”
FREKANS KARMAŞASI BİTİYOR
1994’te yürürlüğe giren 3984 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanunla düzenlenen radyo ve televizyon yayıncılığının yeniden ele alındığını belirtti.
AB Görsel İşitsel Medya Hizmetleri Yönergesi hükümlerine uygun olarak düzenlenen tasarı taslağının Başbakanlıktan, yakın bir tarihte TBMM’ye inmesinin beklendiğini ifade eden Dadak, bu kanunla, radyo ve televizyonların yıllardır yakındığı frekans karmaşasının artık biteceğini söyledi.
Karasal ortamda lisans başvurusu bulunan ve yıllardır yüzde 5 eğitime katkı, yüzde 5 RTÜK payı ödeyen radyo ve televizyon kuruluşlarının lisans sorunlarının çözüleceğini ifade eden Dadak, tasarı kanunlaştığında frekans tahsisi için ihaleye çıkacaklarını bildirdi.
Yeni yasa ile yayın kuruluşlarının reklam gelirinden RTÜK’e aktarılan payın yüzde 5’den yüzde 3’e ineceğini, yaygın medya için de sınırlama getirdiklerini anlatan Dadak, ”Frekans tahsisinde belirli oranda sınırlama olacak. Yabancı sermayenin yaygın medyadaki payı ise yüzde 25’ten yüzde 50’ye çıkarılacak” diye konuştu.