Kabuksuz ceviz görenleri şaşırtıyor. 20 yıl önce dikilen ve incelemeye alınan tür yaygınlaştırılacak.
Tokat’ın Yeşilyurt ilçesine bağlı Karaoluk köyündeki bir ceviz ağacında yetişen, dışarıdan iç kısmı gözüken ve kırmaya gerek olmayan ince kabuklu ceviz, görenleri şaşırtıyor.
Ceviz ağacının yetiştiği bahçenin sahibi 64 yaşındaki Hüseyin Güler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 20 yıl önce köylerine Gaziantep’ten gelen bir öğretmenin verdiği yeşil kabuklu cevizi bahçesine diktiğini söyledi.
Bir süre sonra ceviz ağacının yetiştiğini ve büyüdükten sonra ürün vermeye başladığını anlatan Güler, "Hanım fırına giderken görmüş ’bizim ceviz ağacında ceviz var’ dedi. Ben de ’ne arasın onda ceviz’ dedim. Gittim baktım her yer ceviz" diye konuştu.
Zamanı geldikten sonra cevizi topladıklarını anlatan Güler, "Kabuğu yok cevizin, herhalde olmamış dedik, şaşırdık. Bu sene böyle olsun yetişmeden topladık diye düşündük. Seneler geçti böyle. Meğer türü böyleymiş" dedi.
Senelerdir bu cevizden faydalandıklarını anlatan Güler, "8 sene önce kilosunu 10 liraya sattım. Ondan sonra hiç satmadım. Gelen arkadaş ’ben dikeceğim biraz ver’ diyor, dağıtıyorum" ifadesini kullandı.
YETKİLİLER KÖYDE İNCELEME YAPTI
Yetkililerin köye gelerek ceviz ağacında inceleme yaptıklarını anlatan Güler, şunları kaydetti: "İlçe Tarım Müdürlüğünden köyümüze gelerek inceleme yaptılar. Aldılar üniversiteye götürdüler. Araştırma yaptılar, sonuç olarak hiçbir karar veremediler. ’Türkiye genelinde böyle bir ceviz yok’ diyorlar. Cevizin içi gözüküyor. Cevizi kırmaya gerek yok. Dışında yeşil kabuk da oluyor. Ceviz ağacının silkelemesi de kolay. Silkeledin mi hepsi düşüyor. Köyümüzde sadece benim diktiğim ağaç böyle ceviz veriyor. Üniversiteden gelenler incelemek için ağacın dallarından götürdüler."
"ÇİFT BAŞLI BUZAĞI DOĞMASI GİBİ"
Karaoluk köyü muhtarı Yusuf Ayten ise bu cevizin uzun süredir köylerinde olduğunu, yetişmiş bir ağacın bulunduğunu belirterek, "Ama çoğaltma çalışmamız başladı, yetiştirdiğimiz ağaçlar iki yılda ceviz verecek hale gelecek. Bize gelip araştıranlardan öğrendiğimiz bilgilere göre Türkiye’de böyle bir şey bundan başka yok. Bunun da nasıl oluştuğunu bilmiyorlar" dedi.
Cevizle ilgili çalışmalarıyla tanınan Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Akça ise bu konunun bilimsel olarak arzuladıkları bir durum olmadığını belirterek, "Gıda güvenirliği yönünden uygun değil. Cevizi hemen kabuktan ayıracaksın çünkü küflenme olmaması için. İyice kurutmak lazım" diye konuştu.
Prof. Dr. Akça, bu durumun "çift başlı buzağı doğması" olayı gibi olduğunu sözlerine ekledi.