İnternetin en büyük bilgi kaynağı Wikipedia 10. yılını geride bırakırken, sanal alemin fenomenlerinden biri olmayı sürdürüyor. Jimmy Wales tarafından kurulan websitesinde halen 3 buçuk milyondan fazla makale ve 22 milyondan fazla sayfa var.
Wikipedia’yı fenomen haline getirense, tamamen kullanıcı katkısıyla oluşturulması ve ticari olmaması. Sadece bağışlarla ayakta duran Wikipedia’nın felsefesi, bilgi ve düşüncenin serbest ve ücretsiz yayılması esasına dayanıyor; sitede bilgi ücretsiz, reklam almak ise yasak.
10 yılda inanılmaz boyutlara ulaşan Wikipedia girişimi, elbette buna paralel artan kaynağa ihtiyaç duydu. 2010 ortasında Jimmy Wales tarafından başlatılan kampanya ile temel giderler için 16 milyon dolar toplanması öngörüldü. Biraz zorlanılsa da istenen rakama geçtiğimiz hafta ulaşıldı.
Wikipedia bugün dünyanın en büyük ansiklopedisi. İnternete taşınmaya çalışan yılların büyük ansiklopedi markaları da büyük çapta Wikipedia yüzünden istedikleri okuyucu sayısına ulaşamadı. Örneğin Microsoft’un dev Encarta projesi, Wikipedia yüzünden rafa kaldırıldı.
Southern California Üniversitesinde gazetecilik ve yeni medya dersleri veren, "Wikipedia Devrimi" adlı kitabın yazarı Andrew Lih, BBC’ye şunları söylüyor:
"Bence Wikipedia’nın insanlığa yaptığı en önemli katkılardan biri, haberlerle tarih arasındaki bilgi açığını kapatmak oldu. Wikipedia sürekli olarak güncellenen, üzerindeki çalışmalar süren bir tarih niteliğinde. Bu da büyük bir güç. Parmaklarının ucunda Wikipedia gibi bir kaynak bulunduğu için bugünün üniversite öğrencilerine gıpta ediyorum. Bu bir üniversite hocası için alışılmışın dışında bir görüş olabilir. Hocalar genelde öğrenciler gereğinden fazla kullandığı için Wikipedia’yı sevmez çünkü. Ama ben bayılıyorum. Wikipediayı eleştiren hocalara da cevabım şu: öğrenciler bir konudaki bilgiye daha çabuk ulaşıp, daha çabuk eleştirel düşünce sahibi oluyorlarsa, bu bizim memnunlukla karşılamamız gereken birşey olmalı. Ama diğer yandan Wikipedia’yı tek bilgi kaynağı olarak da kullanmamaları lazım."
Ntvmsnbc