Malta Başbakanı Lawrence Gonzi, referandumda arzu ettiği sonucun bu olmadığını ancak halkın isteğine saygı duyulması gerektiğini söyledi.
Filipinler ve Vatikan ile birlikte dünyada boşanmanın yasak olduğu üç ülkeden biri olan Malta’da boşanmanın yasallaşması için cumartesi günü yapılan referandumun sonuçları dün açıklandı.
Yüzde 95’i Katolik olan ülkede 304 bin seçmenin yüzde 54’ü ‘evet’ oyu vererek boşanmanın yasallaşmasını isterken, yüzde 46 ‘hayır’ yönünde oy kullandı. Halkın görüşünün alınması için yapılan referandumun yürürlüğe girebilmesi için özel bir yasanın kabul edilmesi gerekiyor.
Maltalıların boşanmaya ‘evet’ demesinin ardından açıklama yapan Malta Başbakanı Lawrence Gonzi, ‘Bu benim arzuladığım sonuç değildi ancak insanların isteğine saygı duyulmalı, boşanmanın yasallaşması için parlamento gerekli yasal düzenleme için harekete geçmeli’ dedi. Boşanmanın serbest hale gelmesinin kolay bir süreç olmadığını vurgulayan Gonzi, Malta’nın geleceğini inşa ederken, aile ve çocukların refahının garanti altına almalarının öncelikleri olduğunu belirtti.
PARLAMENTOYA ÇAĞRI
Referandumda ‘evet’çi kanatta yer alan avukat Deborah Schembri, ‘Referandumu ‘evet’çiler kazandı, milletvekillerinden beklentimiz, boşanmanın yasallaşması için bir yasal düzenleme yapmaları’ dedi. Katolik kilisesi, referandumda resmi olarak görüş bildirmedi ancak Malta Başpiskoposu Paul Cremano, kiliseye giden herkese bir mektup göndererek, referandumda aile değerlerinin korunması ya da yok edilmesinin oylanacağını vurguladı.
Malta’da anlaşamayan çiftler ayrı yaşayabiliyor ancak evliliği iptal edemediklerinden yeni bir aile kurmaları imkansızdı. Malta, boşanmayı yasallaştırırsa dünyada bu yasak sadece Vatikan ve Filipinler’da kalacak. Şili, çiftlere boşanma hakkını 120 yıl aradan sonra 2004’te vermişti.
8 Sütun