Arama Kurtarma Gemisi “Umut” Denize İndirildi

Dünya Hali
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, savunma ve güvenlik kabiliyetlerinin sürdürülebilmesinin ancak milli savunma sanayinin güçlenmesi ve sürekliliğinin sağlanmasıyla mümkün olabileceğini söyledi.  ...
EMOJİLE

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, savunma ve güvenlik kabiliyetlerinin sürdürülebilmesinin ancak milli savunma sanayinin güçlenmesi ve sürekliliğinin sağlanmasıyla mümkün olabileceğini söyledi. 

Gönül, Koç Topluluğu’nun gemi inşa sektöründe faaliyet gösteren tersanesi RMK Marine’de Sahil Güvenlik Komutanlığı için inşa edilen 4 sahil güvenlik arama kurtarma gemisinin üçüncüsü olan TCSG Umut’un denize indirilişi törenine katıldı. Gönül, üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’nin, deniz sınır güvenliğine vermesi gereken öneme dikkati çekti. 

Sahil Güvenlik Komutanlığının yetkin teşkilat yapısını, bugünün teknolojileriyle bezenmiş teçhizat kabiliyetleriyle desteklediklerini ifade eden Gönül, ”Savunma ve güvenlik kabiliyetlerinin sürdürülebilmesi ancak milli savunma sanayimizin güçlenmesi ve sürekliliğinin sağlanması ile mümkün olabilecektir” dedi. 

Hükümetin, TSK’nın ihtiyaç duyduğu araç ve teçhizatta yerlileşmeye yönelik olarak verdiği destek çerçevesinde, Savunma Sanayii Müsteşarlığınca projeler yürütüldüğünü anımsatan Gönül, su üstü platformlarının tamamını yerli imkanlarla inşa etme yönündeki temel stratejilerinin, netice vermeye başladığını dile getirdi. 

 Gönül, MİLGEM, yeni tip karakol botu, süratli amfibi gemisi ve sahil güvenlik platformlarına yönelik projelerle askeri gemi inşa sektöründe büyük atılım sağlandığını kaydederek, inşa edilen gemilerde yerlilik oranının yüzde 70’lere çıktığını söyledi. 

Savunma sanayinin geldiği seviyenin en güzel ispatının, İDEF 2011 fuarında şahit olunan üstün teknoloji ve yüksek kaliteli ürünler olduğunu belirten Gönül, askeri gemi inşa sektöründe yerli imkanlarla üretilmiş askeri gemilerde ihracat başarılarını görmekten memnuniyet duyduğunu da ifade etti. 

Global ekonomik krizin olumsuz etkisi dikkate alındığında 2 milyar lirayı bulan askeri gemilerin özel sektöre verilmesinin, bu sektöre cansuyu olduğunu da belirten Gönül, savunma sanayi ve gemi inşa sektörünün daha nice başarılara imza atmasını temenni ettiğini söyledi. 

Gönül, tören sonunda gazetecilerin Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı’nın tutuklanmasına ilişkin soruları üzerine, basın toplantısı yapmadığını dile getirerek, yanıt vermedi. 
     
TCSG Umut, Milli Savunma Bakanlığının, Sahil Güvenlik Komutanlığının ihtiyacı çerçevesinde açtığı 4 adet Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemisi Projesi’nin inşa ihalesini kazanarak, özel sektör tarihindeki en büyük muharip gemi projesini üstlenen ilk tersane olan RMK Marine’nin, proje kapsamında inşa ettiği üçüncü gemi. 

RMK Marine Proje çerçevesinde 9 Haziran 2010’da ilk gemi TCSG Dost’u ve ardından da 17 Aralık 2010’da ikinci gemi olan TCSG Güven’i denize indirmişti. İhale kapsamındaki son gemi TCSG Yaşam’ın ise inşası sürüyor. Gemiler, 2012 yılında Sahil Güvenlik Komutanlığının hizmetine sunulacak.

AA