Çin’in Unutulan Çocukları

Dünya Hali
Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin’in sayısı sürekli artan göçmen nüfusu, her gün giderek daha da zorlaşan şartlar altında yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Göçmen ailelerin içinde bulunduğu şa...
EMOJİLE

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin’in sayısı sürekli artan göçmen nüfusu, her gün giderek daha da zorlaşan şartlar altında yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Göçmen ailelerin içinde bulunduğu şartlardan en çok etkilenenler ise şüphesiz çocuklar. Okul günü sona erdiğinde, bazı çocuklar sınıflarından ayrılamıyor. Normal ailelerin aksine, Pekin’deki göçmen ailelerin çocukları, konteynırlardan yapılma sınıflarında yaşıyor, sıraları yatak olarak kullanıyor.Çin’deki göçmen ailelerin çocuk sayısı bugün 240 milyona ulaşmış durumda. Pekin’deki göçmen işçilerin çocukları, aileleri yerleşimci kabul edilmediği için kamu okullarında bedava eğitim alma hakkına sahip değil.
 

Pekin’e göç eden işçiler zamanla Çin’in başkentinden ayrılamaz hale geldi. Şehir yetkilileri her ne kadar sayıları sürekli artan işçilere göz yumsa da, onları temel haklardan mahrum bırakıyor. Göçmen çocukların eğitimi için, Pekin’in dört bir yanına dağılmış 260 özel okul kullanılıyor. Ancak birçoğu çeşitli projeler için yıkılacak olan bu okullar, zor ayakta duruyor. 
 

Göçmen Çocukların Eğitimi Derneği, çocukların eğitim gördüğü okulların vahameti karşısında, konteynırlardan yapılan okullarla geçici bir çözüm bulma yoluna gitti. Pekin’in Heiqiao adlı banliyösünde kurulan derme çatma okullarda, göçmen çocuklar için okul sonra eğitim veriliyor.
 

Sivil toplum örgütünün yetkililerinden Yin Çia, “konteynırları tercih ettiklerini çünkü aileler yerlerini değiştirmek zorunda kaldığı zaman konteynırları da taşıyabileceklerini”  ifade ederken, “limanlardan getirdikleri konteynırların baştan aşağı onarıldığını” belirtti. 
 

ALIŞVERİŞ MERKEZİ İÇİN KOVULDULAR
Göçmen ailelerin yaşadığı bir bölge, alışveriş merkezi yapılacağı için buldozerlerle kısa bir süre önce yerle bir edildi.
 

Ancak konteynırlarla kurulan okullar, verdikleri bedava eğitim sayesinde kısa zamanda büyük ilgi görmeyi başardı. Şimdilik 200 çocukla sınırlı olan okul sonrası eğitim programında, çocuklar basketbol ve diğer çeşitli sporları yapma imkanı da buluyor.
 

Akşam derslerinde, birer saat ödev kontrolü, spor ve sanat çalışmaları yapılıyor.  Öğrencilerden dokuz yaşındaki Li Jianjing, "Akşamları verilen ödevler zor oluyor. Ama yapamadığım zaman soru sorabiliyorum. O yüzden buraya geldik" dedi.
 

TEK KURTULUŞ YOLU ‘ÖĞRENME HEVESİ’
Çin hükümeti, 2010 yılında 261.4 milyon göçmen işçi olduğunu hesapladı. Bu işçilerin birçoğu, kurak iç bölgeleri terk ederek büyük şehirlere ve kıyı bölgelerine iş aramaya geliyor.
 

Devlet okullarına çocuklarını gönderme şansı olmayan aileler, eğitim seviyesi daha düşük olan özel okullara başvurmak zorunda kalıyor. Ayda yaklaşık 300 dolar kazanan göçmen işçiler, çocuklarını okula göndermek için bir aylık kazançlarını gözden çıkarmak zorunda kalıyor.
 

Heiqiao banliyösündeki özel okulda, 600’den fazla öğrenci var. Bir sınıftaki öğrenci sayısı 30 ile 50 arasında değişiyor. Çocukların birçoğu, 14-15 yaşlarında eğitimi bırakıyor ve çok küçük bir kazanç için ailelerinin yanında çalışmaya başlıyor.
 

Çia, "Özel okullarda kaynaklar az olduğu gibi çocukların gördüğü ilgi çok az… Eğer çocuklara yeterince ilgi gösterirseniz, onların öğrenmeye olan hevesiyle inanılmaz şeyler başarabilirsiniz. Okul sonrası eğitim programıyla çocukları öğrenime teşvik etmeye çalışıyor ve uzun yıllar öğrenim hayatının içinde kalmalarını istiyoruz" dedi. 

Hürriyet