Türkiye’den Bitki Kaçırırken Yakalandılar

Dünya Hali
Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim üyeleri ile öğrencileri, Kafkasör Yaylası’ndaki gezileri sırasında, ormanlık alanda durumlarından şüphelendikleri yabancı uyruklu iki kişi gördü...
EMOJİLE

Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim üyeleri ile öğrencileri, Kafkasör Yaylası’ndaki gezileri sırasında, ormanlık alanda durumlarından şüphelendikleri yabancı uyruklu iki kişi gördü.

Kafilenin ihbarı üzerine yaylaya gelen İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri, Hollanda uyruklu oldukları tespit edilen 2 kişiyi doğanın korunması konusunda uyardı.

Ancak yetkililer, durumlarından şüphelendikleri kişileri takibe aldı ve kimlikleri ile araçlarını gümrük noktalarına bildirdi.

Söz konusu kişiler, Hollanda plakalı araçla Kapıkule Sınır Kapısı’ndan çıkmaya çalışırken Artvin’den toplandıkları belirlenen çeşitli türlerde yaklaşık 5 bin adet endemik bitkiyle yakalandı.

Artvin Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Faruk Bucak, son günlerde kentin çeşitli mekanlarında söz konusu faaliyetlerin yapıldığı ihbarlarının geldiğini belirtti.

Bucak ;" Almanya ve Fransa’dan gelen iki turist kafilesinin de arazide örnekler topladığı tespit edildi ancak olay yerinden kaçtılar. Bunlara ait bilgiler de gerekli yerlere bildirildi’’ dedi.

Bucak, bölge halkını biyokaçakçılık konusunda eğittiklerini de sözlerine ekledi.

2007 yılında Makedonya uyruklu 1 kişi Artvin’de topladığı bin 450 kelebek, 2008 yılında da Alman uyruklu 1 kişi yine Artvin’de topladığı 350 adet çeşitli türde böceği yurt dışına çıkarırken İpsala ve Kapıkule gümrük kapılarında yakalanmıştı.

TRT