Uzundere Turistlerin Gözde Mekanı Oldu

Dünya Hali
Erzurum’un Uzundere ilçesinde bulunan Tortum Şelalesi muhteşem doğal güzelliği ile görenleri adeta büyülüyor. Afrika’daki Zambezi Nehri üzerinde bulunan 120 metrelik Vietorio Şelalesi ve A...
EMOJİLE

Erzurum’un Uzundere ilçesinde bulunan Tortum Şelalesi muhteşem doğal güzelliği ile görenleri adeta büyülüyor. Afrika’daki Zambezi Nehri üzerinde bulunan 120 metrelik Vietorio Şelalesi ve ABD’deki Erie Gölü ile Ontario Gölü arasındaki 51 metrelik Niagara Şelalesi’nin ardından, 22 metrelik genişliği ve 48 metrelik yüksekliği ile dünyanın üçüncü büyüklükteki şelalesi olan Tortum Şelalesi, hem ziyaretçiler hem de piknik için bölgeye gelen vatandaşlara unutulmaz anlar yaşatıyor.

Erzurum-Artvin karayolu güzergahındaki şelalenin debisi mayıs ayında karların da erimesiyle artarken, diğer aylarda su oranı düşüyor.

SAKLI CENNET YEDİ GÖLLER

Tortum Şelalesi’nden akan suların oluşturduğu irili ufaklı yedi göl de yörede ilgi gören doğa harikalarının başında geliyor.

Ulubağ köyü sınırlarında bulunan 800 rakımdaki göller, çevredeki yeşil bitki örtüsü ile büyüleyici bir etkiye sahip. Göllerden en büyüğünün etrafını çevreleyen kanyon ise eşine az rastlanır bir manzara oluşturuyor. Mesire yeri olarak kullanılan göllerin ziyaretçi sayısında yaz mevsimiyle artış yaşanıyor.

ÖŞVANK KİLİSESİ YIKILMA TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA

Bagratlı Hanedanlığı zamanında III. Adenese tarafından 961 yılında yapımına başlanan ve Magistras Bagrat tarafından 966 yılında tamamlandığı bildirilen Öşvank Kilisesi de yöredeki önemli tarihi eserler arasında dikkat çekiyor.

Uzundere’ye bağlı Çamlıyamaç köyü sınırları içinde bulunan kilise, renkli taş bezemeleri ve kabartma figürleri tanınıyor.

Hristiyan Gürcüler tarafından önemli kabul edilen kilisede harap bir şekilde olsalar da Azizlerin renkli freskleri bulunuyor. Çatısı yıkılmış olan kilisenin ön cephesindeki ilave bölüme ait sütunlardan birisinin yıkıldığı görülürken, yerine ise bir ağacın yerleştirildiği dikkati çekiyor. Ayrıca yapı içerisinde bazı duvarlar ve kemer taşlarının yerinden söküldüğü göze çarpıyor.

Yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olan kilisenin yüzyıllar önce bünyesinde yer alan hamam, yatakhane, vaftizhane, rahip evleri ve mutfak gibi bölümler ne yazık ki günümüze kadar ulaşamamış.

AA