Avrupalı Gençlerin Rüyası Türkiye

Dünya Hali
Fatih Altaylı’nın yazısı Türkiye’de biz tepişe duralım, mutsuz olmak için bahaneler üretmeye devam  edelim. Memleketin hali dışarıdan hiç de öyle görünmüyor. Geçen hafta  yurtdış...
EMOJİLE

Fatih Altaylı’nın yazısı

Türkiye’de biz tepişe duralım, mutsuz olmak için bahaneler üretmeye devam  edelim. Memleketin hali dışarıdan hiç de öyle görünmüyor. Geçen hafta  yurtdışındaydım. Daha doğrusu son bir ay içinde iki kez yurtdışına gittim. Biri  tatil, biri iş. Geçen hafta tatilden dönüyorum. Kiraladığım otomobili teslim  almak için Nice Havaalanı’nda genç bir kız geldi. Genç kız Türk olduğumu  öğrenince yüzüne bir gülümseme yayıldı ve gayet iyi sayılabilecek bir Türkçe ile  "Türk’sünüz" dedi. "Türk’üm de sen bu kadar iyi nereden öğrendin Türkçe’yi" diye  sordum. Ermeni’ymiş. Dedeleri Türkiye’den Fransa’ya göçmüş. Evde öğrenmiş  birazını. Sonra birkaç kez Türkiye’ye, İstanbul’a gelmiş."Sonra eve uydu anteni  aldım. Türk televizyonlarını, Türk dizilerini seyretmeye başladım. Türkçe’m  bayağı iyi oldu"  dedi."Niye bu kadar hevesle Türkçe öğreniyorsun" dedim. "Çünkü  Türkiye’ye dönüp İstanbul’a yerleşmeyi planlıyorum"  dedi. Şaşırdık. "Niye" diye  sordum. "Bir sürü nedeni var. Birincisi çok keyifli bir ülke. Hem  çalışıyorsunuz, hem eğleniyorsunuz. Burada böyle bir ortam yok. İkincisi burada işler kötüye gidiyor. Gelecek planı yapamıyoruz. Türkiye’de ise işlerin iyiye  gittiğini görüyoruz. Ekonomi gelişiyor, özgürlükler gelişiyor. Süper bir ülke  oluyor" dedi ve ekledi "Sadece ben değil. Pek çok Fransız arkadaşım Türkiye’ye  yerleşmek istiyor. Burada en popüler ülke artık Türkiye. Amerika’dan bile daha  çekici geliyor" dedi.

Bu son bir ay içinde rastladığım ikinci örnekti. Bir süre  önce bir toplantı için yurtdışındaydım. Toplantı bitişinde, 6-7 genç geldi  yanıma. "Bir şey sormak istiyoruz" dediler. Yunanlı öğrencilermiş. "Biz  üniversiteyi bitirince Türkiye’ye gelmek istiyoruz. Daha doğrusu Türkiye’ye  yerleşmek istiyoruz. Zaten ailelerimiz Türkiye’den Yunanistan’a göçmüşler. Acaba Türkiye’ye gelsek vatandaşlığa geçme imkânımız olur mu? Ne de olsa Türk sayılırız" dediler. Şaşkınlığımı anlatamam. "Bildiğim kadarıyla mümkün. Bazı  yasal düzenlemelerle daha da kolay hale geldi ama biraz sıra varmış" dedim ve sordum, "Niye Türkiye’ye gelmek ve vatandaşlığa geçmek istiyorsunuz?" 
"Avrupa  bitiyor. Yunanistan’ı zaten biliyorsunuz. Türkiye’den başka gidilecek yer yok" dedi en bilmiş görünenleri.

Bakın yaşadığımız, sahibi olduğumuz ülke dışardan  böyle görünüyor, böyle algılanıyor.Biz ise burada tepişip duruyoruz. Şu "olmayan" Kürt sorunu ya da "terör sorunu" da olmasa Türkiye tarihi bir dönemin  eşiğinde, kanatlanıp uçacak. Ne olur geçmişe sünger çekmeye hazır olup, hep  birlikte uçsak.

Habertürk