İki Bayram Arası Nikahta Artış

Dünya Hali
Ramazan ve Kurban bayramları arasında yapılan düğün rezervasyonları, eskiden kabul gören ”iki bayram arası nikah olmaz” hurafesinin yok olduğunu gösteriyor. Düğün organizasyonu yapan bir ş...
EMOJİLE

Ramazan ve Kurban bayramları arasında yapılan düğün rezervasyonları, eskiden kabul gören ”iki bayram arası nikah olmaz” hurafesinin yok olduğunu gösteriyor.

Düğün organizasyonu yapan bir şirketin yetkilisi Sıla Ünver, hem geçen yıl hem de bu yıl ramazanın yaz dönemine denk geldiğini hatırlattı. Şirket olarak bu durumdan olumsuz etkilenmediklerini dile getiren Ünver, hafta içi ve hafta sonu geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yoğun bir sezon geçirdiklerini söyledi.

”İki bayram arası düğün olmaz” söylentisinin de kendilerini olumsuz etkilemediğine işaret eden Ünver, iki bayram arası için birçok rezervasyon aldıklarının altını çizdi.

Bir başka düğün organizatörü Turgay Şendil de bu yıl düğün organizasyonlarının geçen seneye göre daha yoğun olduğunu ifade etti. 20 yıldır bu işle uğraştığını belirten Şendil, son 5-6 senedir ”iki bayram arası nikah yapılmaz” inanışının tersine bu dönemi tercih edenlerin arttığını kaydetti.

DİYANET: ”BU İNANIŞ DOĞRU DEĞİL”

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Dr. Seyid Ali Topal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ”iki bayram arası nikah olmaz” inanışının doğru olmadığını belirtti.

Bu sözün düğünlerle alakası bulunmadığını vurgulayan Topal, ”Bu söz, nikah için ve muhtemelen aynı güne rastlayan biri sabah diğeri öğleyin kılınan Cuma ve bayram namazları arasında dar vakit olması nedeniyle söylenmiş olabilir” diye konuştu.

Bu sözün zaman içerisinde Ramazan ve Kurban bayramlarına uyarlanmış olabileceğini dile getiren Topal, ”Bu inanış doğru değil, itibar etmiyoruz, edilmemesini de söylüyoruz” dedi.

Topal, bu sözün görenek ve adette de bir dayanağı olmadığını vurguladı.

Ramazanda nikah olmayacağı yönünde kısıtlayıcı bir ifadenin de bulunmadığını vurgulayan Dr. Topal, nikahın kıyılmasıyla alakalı bir takım ölçüler, nikaha mani sebepler olduğunu, ancak ramazan döneminin bu sebepler arasında zikredilmediğini söyledi.

Topal, bu inanışların tamamının halk arasında hurafe sayılabilecek bilgiler olduğuna dikkati çekti.

AA