Gurbet Treni 50 Yıl Sonra Yeniden Almanya’da

Dünya Hali
50 yıl önce Almanya’ya giden işçilerin tren yolculuğunu tekrar yaşatmak için gerçekleştirilen ‘TRT Almanya Treni’nin seyahati Münih Garı’nda sona erdi. Duygulu anların yaşandığ...
EMOJİLE

50 yıl önce Almanya’ya giden işçilerin tren yolculuğunu tekrar yaşatmak için gerçekleştirilen ‘TRT Almanya Treni’nin seyahati Münih Garı’nda sona erdi.

Duygulu anların yaşandığı karşılama töreninde gurbetçilere elli yıl önce olduğu gibi perona geldiklerinde verilen elma-muz-armut paketleri hediye edildi.

Türkiye ile Almanya arasında 50 yıl önce gerçekleştirilen iş gücü değişim anlaşmasının yıldönümü nedeniyle İstanbul Sirkeci Garı’ndan kalkan 50. Yıl TRT Treni, Almanya’nın Münih kentine ulaştı. TRT başta olmak üzere Alman televizyonlarının da canlı yayınlandığı trenin Münih’e girişi esnasında duygulu anlar da yaşandı.

Gurbetçilere elli yıl önce 13 numaralı perona geldiklerinde verilen elma-muz-armut paketleri hediye edildi. Burhan Öcal ve Serkan Çağlayan, konserleriyle gurbetçileri eğlendirdi.

Binlerce Alman ve Türk vatandaşının karşıladığı tren yaklaşık beş gün süren yolculuk boyunca 40’ı gurbetçi 100’ün üzerindeki yolcusuyla birlikte Bulgaristan, Sırbistan, Hırvatistan, Slovenya, Avusturya üzerinden geçerek Almanya’ya geldi.

Salzburg’dan itibaren trene binen Alman Hükümeti Devlet Bakanı Maria Böhmer ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Almanya’da yaşayan gurbetçilerin sorunlarını dinledi. Gurbetçiler Alman hükümetinin uyguladığı vize kısıtlaması, çifte vatandaşlık tanınması, gençlere eğitim imkânı gibi şikâyetlerini dile getirdi.

Almanya’ya 1964’te işçi olarak gelen Filiz Taşkın isimli gurbetçinin, "Yaşım 65 oldu, hayatımda bir kez bile oy kullanamadım. Bu ayıp iki devletin ayıbı. Bir an önce vatandaşlık hakkımı kullanmak istiyorum." sözleri sohbete damgasını vurdu.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, gurbetçilerin 50 yıl önce geldikleri Almanya’da hem bu ülkenin ekonomik kalkınmasına hem de Türkiye’ye büyük katkılar sağladığını hatırlattı. Vize uygulaması, evlenmek isteyen çiftlere dil zorunluluğu gibi uygulamaların tek taraflı ve AB uygulamalarıyla insan haklarına aykırı olduğuna dikkat çeken Bozdağ, "Çifte vatandaşlık uygulamasının düzeltilmesini istiyoruz." dedi.

Bozdağ, başta Almanya olmak üzere yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın oy kullanabilmesi için Siyasi Partiler Yasası’nda yapılacak değişikliklerin Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldığını ve yakında TBMM gündemine geleceğini kaydetti. Alman Bakan Böhmer, gurbetçilerin talep ve hissiyatını bildiğini, entegrasyon için bazı uygulamalar yapıldığı cevabını verdi.

Vekillerden gurbet türküleri

Elli yıl önce İstanbul-Münih arasında gerçekleştirilen ‘Almanya Treni’ seferlerinin güzergâhında yapılan demiryolu yolculuğuna gurbetçilerle milletvekillerinin sazlı sözlü sohbetleri damgasını vurdu.

CHP Muğla Milletvekili Ömer Suha Aldan saz çalarken, seyahate katılan AK Partili bayan milletvekilleri Safiye Seymenoğlu ile Sermin Balık türkülere eşlik etti.

AK Parti Trabzon Milletvekili Safiye Seymenoğlu, "Ömer Bey’in yeni bir yanını keşfettik. Siyasi görüşlerimiz farklı olsa da, birlikte türkülerimizi söyleyebiliyoruz." dedi.

Gazeteci Savaş Ay ile yazarlar Ayla Kutlu ve Nazlı Eray da gurbetçilerin türkülerine eşlik etti.

Zaman