Bayram Öncesi Sahte Paraya Dikkat

Dünya Hali
Emniyet yetkilileri, Kurban Bayramı öncesi artan alışveriş yoğunluğu nedeniyle bazı kişilerin piyasaya sahte para sürebileceği uyarısında bulunarak, dikkatli olunmasını istedi. Alınan bilgiye göre, Ad...
EMOJİLE

Emniyet yetkilileri, Kurban Bayramı öncesi artan alışveriş yoğunluğu nedeniyle bazı kişilerin piyasaya sahte para sürebileceği uyarısında bulunarak, dikkatli olunmasını istedi.

Alınan bilgiye göre, Adana Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Büro Amirliği ile Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü ekipleri, kent genelindeki hayvan pazarlarında, satıcılar ve alıcı vatandaşları sahte para konusunda uyarmak için çalışma başlattı.

Satıcılarla tek tek görüşen ekipler, her bayram öncesi piyasalarda hareketlilik yaşandığını ve bu nedenle para alışverişinin arttığını belirterek, bunu fırsat bilen kötü niyetli kişilerin de piyasaya sahte para sürdüğünü söyledi.

Satıcılara uygulamalı olarak, paranın gerçek olup olmadığını nasıl ayrıt edeceklerini anlatan ekipler, banknotun ön yüzünde farklı yerlerde kabartma baskı olduğunu ve bunun dokunulduğunda hissedildiğini ifade etti.

Gerçek banknotta gömülü şekilde, üzerinde küpür değeri ve ”TL” ibaresi bulunan emniyet şeridi de olduğunu belirten ekipler, alışveriş sırasında sahte para alınması durumunda bunun veren kişiye iade edilmemesini istedi.

Sahte parayı veren kişinin eşkalinin ve aracının plaka numarasının alınması gerektiğinin altını çizen ekipler, mümkünse zanlıyı oyalayarak 155 Polis İmdat hattının aranmasını istedi.

Ekipler ayrıca, küçük miktardaki bir sahte parayı veren kişinin bile yakalanmasının büyük bir suç örgütünü ortaya çıkartabileceğini dikkati çekerek, hayvan satıcılarından ihbarlarla kendilerine yardımcı olmalarının büyük önem taşıdığını vurguladı.

Dolandırıcılık yöntemleri

Polis ekipleri, özellikle kurbanlık hayvan satıcılarını dolandırıcılık olaylarına karşı da uyardı. Dolandırıcılara karşı özellikle satıcıların dikkatli olmasını isteyen ekipler, bazı dolandırıcılık yöntemleri hakkında şu bilgileri verdi:

”Zanlılar sabah erken saatlerde takım elbise giyerek hayvan pazarlarına gelir. Burada pazarlık etmeden 2 tane hayvan alan zanlılar, satıcı ile herhangi bir resmi kurum önüne giderek, burada çalıştığını söyler. Parayı ödeyerek kurbanlığını teslim alan zanlılar, cep telefonu numarasını aldığı satıcıyı öğle saatlerinde de arayarak, ”Aynı iş yerinden bir arkadaş da kurbanlık istiyor” derler. Bunun da parasını ödeyen zanlılar satıcının güvenini kazanır. Akşam saatlerinde de yine aynı yöntemle satıcıyı arayan zanlılar bu sefer 3-5 tane daha kurbanlık alacaklarını ama parayı bir süre sonra ödeyeceklerini söyler. Satıcının güvenini kazanan zanlılar, aldıkları kurbanlık hayvanlarla kaçar.

Başka bir yöntemde de zanlılar hayvan pazarındaki satıcılar ile samimiyet kurduktan sonra bir hayvan satın alacaklarını söylerler. Hayvanı bir araca yükleyerek gönderen zanlılar, pazardaki başka birini göstererek, kurbanlık hayvanın parasını onun ödeyeceğini söyler ve kendisi uzaklaşır. Hayvan sahibi parayı ödeyeceği söylenen kişinin yanına gidince ise olumsuz cevapla karşılaşır. Bu sırada taşkınlık çıkartan zanlılar bundan yararlanarak kaçar.

Ayrıca, bazı zanlılar kurbanlık hayvanı alıp diğer bir kişi ile gönderdikten sonra, üstündeki paranın yetmeyeceğini ve bankadan para çekip geleceğini söyler ve kaçarlar.”

AA