Limuzinleri Büyük Firmalar Aldı

Dünya Hali
İtina Gıda Genel Müdürü Yusuf Karaduman, kurban organizasyonu yapan büyük alıcıların ithal hayvanları bitirdiğini söyledi. Karaduman, angusa göre daha uysal olan limuzin ve şarole cinsinin neredeyse p...
EMOJİLE

İtina Gıda Genel Müdürü Yusuf Karaduman, kurban organizasyonu yapan büyük alıcıların ithal hayvanları bitirdiğini söyledi. Karaduman, angusa göre daha uysal olan limuzin ve şarole cinsinin neredeyse pazarlara çıkmadan satıldığını, kesimlerin yüzde 80’inin ithal olduğunu kaydetti.

Yılda 1.200 ton et dağıtımı gerçekleştiren İtina Gıda’nın Genel Müdürü Yusuf Karaduman, kurban organizasyonu yapan büyük alıcıların ithal eti bitirdiğini söyledi. Fransa’dan getirilen uysal şarole, limuzin türü hayvanları endüstriyel tüketicilerin satın aldığını, kurban pazarlarına gidenlerin çok az bir oranda kaldığını aktaran Karaduman, "Özellikle şarole, angus ile kıyaslanamayacak kadar ciddi talep gördü. Neredeyse kurban pazarlarına çıkmadan satıldılar." dedi. Kesimlerin yüzde 80’ini ithal hayvanlardan gerçekleştirdiklerini belirten Genel Müdür, "Ayrıca şarole ve limuzin, angus gibi hırçın değil. Profesyonel şekilde beslenmişler. Angus ise ahırlarda değil, kendi başına buyruk yaşıyordu.

Bu sebeple bu bayram, geçen yıl angusların çıkardığı problemler yaşanmaz." diye konuştu. Hükümetin bu yıl geçen yıldan farklı olarak sadece Fransa’dan ithal hayvan getirilmesini serbest bıraktığını, bu sebeple angus türü başıboş hayvanların bilinçsizce ülkeye sokulmadığını vurgulayan Karaduman, et fiyatlarının ise geçen yılla aynı kaldığını söyledi. "Et fiyatları ithal hayvanların olumlu etkisi ile 2,5 yıl içinde düşecek. Çünkü artık insanlar süt para etmiyor diye ineklerini kesime götürmüyor, bunu ithal hayvanlarla ikame ediyorlar." diyen Genel Müdür, fakat yem fiyatlarında bir düzeltme yapılmaması halinde süt fiyatlarında yine düşme yaşanabileceği uyarısında bulundu: "Şu an hükümet, bakım ve yem noktasında besicilere destekleme yapmalı. Çünkü yemin hammaddesi ithal geliyor ve döviz kurunun etkisiyle fiyatlarda yükselme söz konusu. Bu sebeple şu an süt fiyatlarında bir artış görebiliyoruz. Ancak bir noktadan sonra yem fiyatlarındaki yükselme fiyat artışları ile ikame edilemeyecek noktaya gelebilir. O zaman yine insanlar ineklerini kesime götürmek isteyecek."

2012’de 12 mağazaya ulaşacağız

Daha çok yemeğini kendi yapan kurumlara, okullara ve öğrenci yurtlarına gıda ve temizlik maddesi tedariki sağlayan İtina Gıda, perakende sektörüne adım attı. Önceki hafta dördüncü mağazayı İstanbul Fatih’teki Akdeniz Caddesi’nde açtıklarını söyleyen Genel Müdür Yusuf Karaduman, 2012 sonuna kadar 12 mağazaya ulaşmayı planladıklarını söyledi. Et ve tavuk ağırlıklı satış yaptıklarını belirten Genel Müdür, "Bütün mağazaları İstanbul’da açacağız. Deneme mağazaları açıyoruz. Ciddi bir talep söz konusu ise 2012 sonrasında ağımızı genişleteceğiz." dedi. Kesimine şahitlik ettikleri etleri satışa sundukları için mağaza talebi ile karşılaştıklarını belirten Karaduman, "Fakat bu mağaza açılışları nereye kadar gider bilmiyoruz. Çünkü sektördeki kuralsızlık bizi ekonomik açıdan etkilemekte. Dana ve kuzunun dışında bir şey kesmiyoruz. Bunun karşılığını alırsak büyürüz. Açıkçası şu an kuzudan para kazanmıyoruz." diye konuştu. Şirket, ilk mağazasını Mart 2011’de Ümraniye’de açmıştı. Ardından Şirinevler ve Fatih Üniversitesi bünyesindeki mağazalarını hizmete aldıklarını belirten Karaduman, "Bir mağaza için ortalama 200 bin TL harcama yapıyoruz, 5 kişiyi istihdam ediyoruz." dedi.