Depremde Yıkımın Sebebi Tescillendi

Dünya Hali
Hazırlanan rapora göre bazı eski yapılarda, çok düşük beton sınıfları kullanılmış. Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Güleryüz, "Türkiye’de 1988 yılından önce inşa edilen konutların 8 mily...
EMOJİLE

Hazırlanan rapora göre bazı eski yapılarda, çok düşük beton sınıfları kullanılmış. Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Güleryüz, "Türkiye’de 1988 yılından önce inşa edilen konutların 8 milyonunun yıkılıp yeniden yapılması gerekiyor." dedi.Türkiye Hazır Beton Birliği Yapı Malzemeleri Laboratuvarı, Van’daki hasarlı ve az hasarlı binalardan alınan numuneler üzerinde ‘basınç dayanım testi’ uyguladı.

Çıkan sonuca göre Van’da ağır hasar gören ve yıkılan binalarda kullanılan beton kalitesinin standardın 2-3 kat altında olduğu ortaya çıktı.

Standart beton kalitesi olarak ifade edilen C20 yerine C12, C14 ve C6 seviyesinde beton kullanıldığı belirlendi. Ancak C20’nin de yeterli olmayacağını dile getiren Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Güleryüz, standardın C30 olması gerektiğini söyledi.

Ayhan Güleryüz ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hulusi Özkul, Van’daki binalardan alınan örneklerden çıkan sonuçları düzenledikleri basın toplantısında açıkladı.

Örneklerden şaşırtan sonuçların çıktığını belirten Özkul şu bilgileri verdi: "Deprem sonrasında 6 ayrı yapıdan karot denilen yapı örnekleri aldık. Bir santimetre karede 300 kilogram taşıması gereken beton, sadece 60 kilogram taşıyabilecek kalitede çıktı. 20 yıllık bir kamu binasından alınan örneğin betonu C12-14 çıktı. Hazır beton kullanımından önceki zamana ait olmasına rağmen yine de iyi. Erciş’te yurt binası olarak kullanılan bir yapıdan alınan betonun kalitesi C14 diğeri C25 çıktı. Bina ise yana doğru kayarak yıkılmış. Çünkü bir tarafı diğerinden daha kalitesiz. Van merkezdeki bir siteden karot almayı bile başaramadık. Çünkü beton tamamen ufalandı. 2003’te yapılan bir site olmasına rağmen elle yapılmış ve hazır beton kullanılmamış."

‘1988 ÖNCESİNE AİT BİNALAR YIKILMALI’

 

Depremlerde yıkılan yapıların yıkım sebepleri arasında düşük dayanımlı beton kullanılmasının olduğunu hatırlatan THBB Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Güleryüz, Van ve Erciş’te incelenen bazı eski yapıların C6 gibi çok düşük beton sınıflarına sahip olduklarını söyledi. Türkiye’deki 19 milyon yapı stokunun 8 milyonunun 1988’den önce elle inşa edildiğini belirten Güleryüz, bu binaların yıkılıp yeniden yapılması gerektiğini belirtti.

Güleryüz, 24 milyon vatandaşın riskli binalarda oturduğunu söyledi. Güleryüz, "İstanbul’da bina taraması yaptırdık. Sonuçlar santimetrekarede 80 kilogram taşıyabilecek güçte. Yani C 8-9’larda çıktı. 2004’te Konya’da yıkılan Zümrüt Apartmanı ile 2007’de Zeytinburnu’nda yıkılan Huzur Apartmanı’nın beton kalitesi C10. Oysa beton kalitesinin C30 olması gerekiyor." dedi.

Zaman