Eşyalarından Sıkılanlara Mobilya Modifiye Yöntemi

Dünya Hali
Mobilyalarınızı modifiye ettirmek, onlara klasik ya da modern dilediğiniz bir görüntü kazandırmak için eskimelerini beklemenize de gerek yok. Bugün artık en fazla 5-6 yıl kullanılmış olan mobilyalar b...
EMOJİLE

Mobilyalarınızı modifiye ettirmek, onlara klasik ya da modern dilediğiniz bir görüntü kazandırmak için eskimelerini beklemenize de gerek yok. Bugün artık en fazla 5-6 yıl kullanılmış olan mobilyalar bile boya, kumaş, aksesuar vb. ayrıntıları değiştirilerek yepyeni bir çehreye kavuşturulabiliyor.
 
Konuyla alakalı olarak görüştüğümüz Türkiye’nin en tanınmış mobilya markalarından birinin Ar-Ge departmanında uzun yıllar çalışmış olan ve üç yıldır kendi kurmuş olduğu ‘mobilya hastanesi’ni işleten Murat Usuğ, sıfır mobilya yapmaktan çok, mobilya yenilemenin kendisine daha çok zevk verdiğini söylüyor. Özellikle son yıllarda müşteri taleplerinde ciddi artış olduğunu belirten Murat Bey, bunda cüz’î maliyetlerle elde edilen neticeyi gören hanımların bu yöntemi birbirlerine tavsiye etmelerinin de çok etkili olduğunun altını çiziyor. İskeleti sağlam olan her mobilya -yaşı ne olursa olsun- modifiye edilebiliyor. Örneğin bugüne kadar ‘mobilya hastanesi’nin en yaşlı misafirinin 45 yıllık klasik bir koltuk takımı olduğunu öğreniyoruz.
 
Peki, mobilya modifiye-yenileme yöntemi nasıl bir süreç? Teslim alınan mobilyalar öncelikle sağlamlık açısından kontrol ediliyor, kırılmış, çıkmış, gevşemiş yerleri tamir işlemlerinden geçiriliyor. Akabinde özellikle masa, sehpa gibi üzerinde çay, kahve bardaklarının izleri kalmış olan eşyaların ahşap yerleri zımparalanıyor. Zımparalama işleminden sonra mobilyaya sağlamlık katan dolgu malzemesi ekleniyor. Devamında mobilya, istenen renge boyanıyor ve nihayetinde parlaklık kazanması için cilalama işlemi yapılıyor. Tüm bu işlemler sırasında mobilyanın kendisinden doğal bir görüntüsü varsa -örneğin damarlı olması gibi- bu görüntünün kaybolmamasına çok dikkat ediliyor. Bir ayda yaklaşık 13-15 koltuk takımını yenileyen Murat Bey, bu yılın moda renklerinin sütlü kahve, siyah, gri ve lake (beyaz) olduğunu ayrıca eğer istenirse özellikle klasik mobilyaların desenli, çiçekli ahşap kısımlarının varakla canlandırılabileceğini iletiyor. Ayrıca tüm bu işlemlerle ahşabın mukavemeti artırılmış oluyor.
 
Dışarıdan yeni bir mobilya almak istediğimizde kumaş renk ve desen seçenekleri sınırlıyken mobilya yenileme yönteminde çok geniş bir yelpazeden seçme imkânınız bulunuyor. Bu yöntemle eşyalarını yenileyen hanımların tercihi ise en fazla su ve leke tutmayan kullanım kalitesi yüksek döşemelik kumaşlardan yana. Özellikle klasik modellerde kadife, nubuk ve deri kombinasyonları tercih ediliyor. Eşyaların kol, ön ve yan bazalarına eklenen farklı renk ve desendeki derilerle görünümü zenginleştiriliyor. Kumaşlarla beraber sünger kısımları da değişen mobilyaların sunduğu konfor böylece artmış oluyor.
 
Peki maliyet açısından durum nasıl? Eskinden moda olan şimdilerde de misafir salonlarında tercih edilen oymalı ahşap klasik takımların muadilleri 10.000-15.000 TL arasında değişirken yenileme işlemleriyle bu fiyat 2.000-3.500 TL ye düşüyor. Sıradan bir kanepe en az 750 TL’den başlarken modifiye yöntemiyle 300 TL’ye geri kazanılmış oluyor.
 
Evimizde kendimiz de yapabilir miyiz?

Özellikle yabancı dekorasyon sitelerinde oldukça popüler olan mobilya modifiye işlemlerini biz de evimizde yapabilir miyiz? Evvela zımpara, boya, cila vs. işlemler için ayrı bir mekânımızın olması gerekiyor ve eğer ehil eller tarafından yapılmazsa mobilyanın doğal dokusu bozulabiliyor. Evimizde yapabileceğimiz ufak değişiklikler içinse tavsiyelerimiz şunlar; klasik modellerin desenli ahşap kısımlarını varakla boyayarak renklendirebiliriz. Ayrıca masa, sehpa gibi eşyaların kenarlarına, ayaklarına yapıştırabileceğimiz svarovski taşlarla görüntüyü zenginleştirebiliriz. Böylece ufak bütçelerle evimize farklı bir hava katabiliriz.

Zaman