Bitlis’i Dünyaya o Anlatıyor

Dünya Hali
Salih Selici 65 yaşında, Bitlis’te çiftçilik yapıyor. Onu çevresinden farklı kılan bir özelliği var. Hiç okula gitmeyen Selici, 25 yıldır sular seller gibi İngilizce konuşuyor. Üstelik eşine ve ...
EMOJİLE

Salih Selici 65 yaşında, Bitlis’te çiftçilik yapıyor. Onu çevresinden farklı kılan bir özelliği var. Hiç okula gitmeyen Selici, 25 yıldır sular seller gibi İngilizce konuşuyor. Üstelik eşine ve 13 çocuğuna da İngilizce öğretmiş. Misafirlerini de doğu şiveli İngilizcesiyle "Welcome" diye karşılıyor…

Salih Selici, Nemrut Dağı’nın eteğindeki Serinbayır Köyü’nde yaşıyor. Müstakil bir evi, bahçesi bir de minübüsü var. Birkaç dönüm tarlası var, çiftçilik yapıyor. 13 çocuğunun yarısını evlendirmiş, yarısını da okutmaya çalışıyor. İş, güç uğraşıyor. Yani sıradan biri. Fakat onu sıradanlıktan çıkaran bir özelliği var. O, kendi çabalarıyla İngilizce öğrenir ve işte hayatı da böylece değişir. Bitlis’in bir köyünden dünyaya açılır.
 
Salih Selici, 25 yıl önce Nemrut Dağı’nın eteğindeki küçük bir hediyelik eşya dükkanı açar. Nemrut’a gelen turistlerle iletişime geçemeyince pek iyi satış yapamaz. Canı çok sıkılır. Günden güne tek çareyi İngilizce öğrenmekte görür. Hiç okula gitmeyen Selici, okuma yazmayı da kendi öğrenmiştir zaten. İlk olarak kendisine İngilizce sözlük alır. Deftere yazarak kelime ezberi yapar. Zamanla turistlerle pratik yaparak iyi seviyede konuşmaya başlar. Bununla yetinmeyen Selici, önce eşi Kamile Selici’ye daha sonra da 13 çocuğuna İngilizce öğretir. Evde, bahçede, tarlada aralarında İngilizce konuşarak pratik yaparlar. Selici’nin bazı çocukları gelen turistler sayesinde İtalyanca da öğrenir. Aile üyeleri başka dillerde de birçok kelime biliyor.
 
Selici ailesi, her yıl Bitlis’e gelen yüzlerce turisti ise evinde ağırlıyor. Özellikle yaz ayı gelince evinde turist eksik olmuyor. Hergün en az 15-20 kişi onların misafiri oluyor. Bu duruma komşuları da alışır. "Onların evinin her yerinden turist çıkabilir." diyorlar. Bir yandan çiftçilik yapıyor diğer yandan Bitlis’e gelen turistlere Doğu Beyazıt, Van, Kars, Ağrı illerini gezdiriyorlar. "Dünyanın üçte birine Bitlis’i ben anlattım." diyor Selici. Avrupa ülkelerindeki birçok turistik rehberde de ismi geçiyor. Bitlis’e gelen turistler arasında adeta bir fenomen. Selici’nin dünyanın dört bir yanında profesör arkadaşları bile var.
 
Fakir turistleri de düşünen Selici ailesi yaptırdıkları misafir odasının yanında bahçeye de kamp alanı kurmuş. İnsan ayrımı yapmadıklarını söyleyen Selici, "Parasız kalıyorlar, yemek yiyorlar, tarlada çalışıyorlar, hayvanlara bakıyorlar. Onlarda doğal ortam arıyor zaten. Halay, şemame öğreniyorlar. Bol bol fotoğraf çekiyorlar." diyor.
 
Dünyanın dört bir yanından mektup, kartpostal alıyorlar

Polonya, İtalya, Amerika, Norveç, Kore ve daha bir çok ülkeden turist Selici ailesine mektup, kartpostal, fotoğraf, hediye gönderiyor. Gelen maillere ise Selici’nin oğlu cevap veriyor. Dünyanın dört bir yanındaki dostları Selici’yi Van depreminde de unutmaz. Onlarca başsağılığı telefonu alır. Evinde misafir olan Amerikalı bir hemşire ise Selici’yi ısrarla düğününe davet eder. "Uçak biletini ben alayım. Yeterki gel." demiş fakat yurt dışına hiç çıkmayan Selici, "Benim memleketim cennet gibi. Başka bir yere gitme ihtiyacı duymuyorum." diyor. Bitlis’te gördüğü misafirperverliği unutamayan turistlerden 5 kez gelen olur. Gelenler başka gelecek arkadaşlarına onun adresini veriyor. Bir defasında ise tatsız bir hadise yaşar. 70 yaşlarındaki bir Kanadalı evinde ölünce turist öldürmekle suçlanır. Vali, binbaşı, polis bile eve gelmiş. Diğer turistler şahitlik edince kurtulur.
 
Nemrut Dağ’ında kayak turizmini geliştirmek istiyor

Selici’nin 25 yaşındaki oğlu Hakim Selici ise babasının tahtına aday. Hatta onun hedefi daha büyük. Nemrut Dağı’nda kayak turizmini geliştirmek istiyor. Arkadaşlarıyla Tatvan Turizm Geliştirme Derneği’ni kuran lise mezunu Hakim, İngilizcenin yanında İtalyanca ve Almanca da anlıyor. Her ülkeden arkadaşları olduğunu dile getiren Hakim’in yakındığı durum ise Fransız ve birkaç turizm rehber kitaplarında Bitlis’in tehlikeli bölge olarak gösterilmesi. Hakim, "Nemrut Dağı’nın müthiş potansiyeli var. Bunu hem Türkiye’ye hem dünyaya tanıtmak istiyorum." ifadelerini kullanıyor.
 

Zaman