388 Bin İhbarın 20 Bini Gerçek Çıktı!

Dünya Hali
İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kent genelinde 13 adet 112 acil servis istasyonu bulunduğunu belirterek, bu istasyonlarda 5’i kar paletli ambulans, 1’i...
EMOJİLE

İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kent genelinde 13 adet 112 acil servis istasyonu bulunduğunu belirterek, bu istasyonlarda 5’i kar paletli ambulans, 1’i de kar aracı olmak üzere 32 acil yardım ambulansı ile 11 doktor, 77 tıp teknisyeni, 14 paramedik ve 9 sağlık memuru bulunduğunu söyledi.

Tepe, ”Kent genelinde geçen yıl 112 Acil Çağrı Merkezi’ne 388 binin üzerinde çağrı yapıldı ama bunların sadece 20 bini gerçek vaka özelliğini taşıyor” dedi.

Merkeze günde ortalama bin çağrı yapıldığını ancak bunların sadece 50 civarındaki bölümünün gerçek arama olduğunu ifade eden Tepe, ”Bu, 112 acil servisin gereksiz yere, ciddi anlamda meşgul edildiği anlamına geliyor. Bu hem personeli yoruyor hem de gerçek hastalara ulaşılmasına engel olabiliyor. Vatandaşlarımız gereksiz yere 112’yi meşgul etmesin. Herkesi bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum” diye konuştu.

Tepe, merkezi adres sormak için arayanların dahi olduğunu belirterek, ”Telaffuzu bile kötü, farklı amaçlarla, zaman geçirmek için çeşitli nedenlerle arayanlar oluyor. Bu da ciddi anlamda meşguliyete yol açıyor. Böyle bir durum gerçek hak sahiplerini mağdur etmiş oluyor. Bunun vebali çok büyüktür. Çünkü sınırlı sayıda personelle sınırlı sayıda vakaya müdahale etmeye çalışıyoruz” dedi.

Bazen ciddi acil hizmet gerektiren vakalara ambulansın vaktinde gidemediğini söyleyen Tepe, şöyle konuştu:

”Bu çok sık olmasa da olan bir durum. Bunun sebebi, sınırlı sayıdaki ekibimizin başka vakalarda olması, diğer arayan acil vakalara mevcut hastanın işi bittikten sonra ambulans görevlendirmesinin yapılmasından kaynaklanıyordur. Böyle bir durumda ambulans vakaya çok hızlı gidemiyor olabilir. Vatandaşlarımız 112’nin kendilerini önemsemediği hissine kapılmasın. Geç gidilmesinin nedeni sadece o anda ekiplerin başka bir acil vakada olmasıdır.”

Merkezi arayıp hiç cevap vermeden kapatanlar, küfür edenler ve şarkı söyleyenler olduğu gibi ”kontörüm yok, benim yerime sevgilimi arayıp beni aramasını söyleyin”, ”bedava mesaj hakkım var mı”, ”gelirken bir paket sigara getirin”, ”acil iki lahmacun gönderin”, ”sabah ezanı okundu mu”, ”elektrik gidip geliyor, elektrik idaresine söyleyin arızayı gidersinler” gibi isteklerde bulunanlar da oluyor.

112’yi arayan bir kadın, telefonu çocuğuna verdikten sonra operatör telefonu kapatınca yeniden arayarak, ”Ne olacak çocukla biraz konuşsanız, canı sıkılıyor” diye tepki gösteriyor.

Merkezi arayan başka bir kişi, ”Bir kişiye araba çarptı” diye ihbarda bulunuyor. Ambulans olay yerine gidince aracın insana değil köpeğe çarptığı anlaşılıyor ve görevliler durumu veterinere bildiriyor.

AA