Görme Engelli Avukatın Başarısı

Dünya Hali
Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi 3.sınıfta öğrenim görürken retina yırtılması nedeniyle görme yeteneğini kaybeden Özlem Kara (37), tüm engelleri aşarak 15 yıldır avukatlık mesleğini başarıyla ...
EMOJİLE

Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi 3.sınıfta öğrenim görürken retina yırtılması nedeniyle görme yeteneğini kaybeden Özlem Kara (37), tüm engelleri aşarak 15 yıldır avukatlık mesleğini başarıyla sürdürüyor.

Volkan Kaşık – Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi 3. sınıfta öğrenim görürken retina yırtılması nedeniyle görme yeteneğini kaybeden Özlem Kara (37), tüm engelleri aşarak 15 yıldır avukatlık mesleğini başarıyla sürdürüyor.

Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrenim gördüğü dönemde göz retinası ile ilgili çeşitli rahatsızlıklarının olduğunu belirterek, bunun daha da ilerlediğini, tedavi olmasına karşın retinanın zarar görmesi sonucu görme yeteneğini kaybettiğini söyledi.

Bir süre bu durumu kabullenemediğini ancak zamanla alıştığını vurgulayan Kara, okulunu bitirdikten sonra mesleğini sürdürmeye karar vererek İzmir Barosu’nda staja başladığını anlattı.

Staj dönemini başarıyla tamamlayarak avukatlık ruhsatını aldığını belirten Kara, "Stajı bitirdikten sonra 4 ay boyunca İstanbul’da görme engelliler için bir rehabilitasyon merkezine giderek oradaki programa katıldım. Merkezde görme engellilerin engeli olmayanlar gibi hayatlarını sürdürmeleri için yapılması gerekenler üzerine eğitim aldım. Burada ayrıca baston kullanmayı, braille alfabesini okumayı ve yazmayı da öğrendim" dedi.

Daha sonra ailesinin yanına Adana’ya döndüğünü anlatan Kara, kentte çeşitli yerlerde avukatlık yaptıktan sonra merkez Çukurova ilçe Belediyesi Hukuk Bürosu’nda görevine devam ettiğini kaydetti.

-"Sadece araç kullanamıyorum"-

Kara, görevini başarı ile sürdürdüğü anlatarak, şöyle devam etti:

"Engelime kısa sürede alıştım. Çünkü başka yolu yoktu. Karşımda iki seçenek vardı; ya mevcut durumu kabul edip öyle yaşamak, ya da eve kapanmak. Ben ilk seçeneği tercih ettim. Üniversiteyi bitirdikten sonra sadece görme engelli olduğum için hayatı kenara bırakmak bana uygun gelmedi. Sonuçta görme engelli olmak hayatta birçok şeyi yapmanıza engel değil. Sadece araç kullanamıyorum."

Hayatın sürprizlerle dolu olduğunu belirten Kara, "İyi sürprizlere seviniyorsak kötülere de hazırlıklı olmalıyız. Kötü bir sürprizdi benim yaşadığım ama engelimle yaşamayı öğrendim. Hayatta kendini umursarsan bir şeyleri değiştirme şansın var" dedi.

-Bilgisayar teknolojisi işini kolaylaştırıyor-

Kara, Belediyenin Hukuk İşleri bölümünde 2 arkadaşı ile çalıştığını belirterek, engelli olmasına rağmen 15 yıllık meslek hayatında yüzlerce davaya baktığını söyledi.

Engelinin getirdiği çeşitli zorluklar olduğunu, ancak bilgisayar teknolojisinin işini yapmasında kendisine çok yardımcı olduğunu da ifade eden Kara, bilgisayar kullanarak başka bir kişinin yardımına ihtiyaç duymadan işini kolaylıkla yapabildiğini, kanunları, dosyaları bilgisayardan kurulan özel bir program sayesinde dinleyebildiğini kaydetti.

Fiziki olarak diğer meslektaşları gibi çalıştığını bildiren Kara, "Adliye koridorları görme engellilere uygun olmamasına rağmen ben diğer meslektaşlarım gibi tek başıma dosyalarımı takip ediyor, davalara girebiliyorum" diye konuştu.

Kara, engellilerin imkan verilmesi halinde her şeyi başarabileceğini belirterek, "Engelliler aslında eve kapanmıyorlar, kapanmak zorunda kalıyorlar. Çünkü yaşamda kullanılan çoğu şey engellilere uygun değil. Bu nedenlerden dolayı bu insanlar sokağa çıkamıyorlar. Engelli olmak evet bir dezavantaj ama olanaklar ve koşullar varsa siz de istiyorsanız yapabileceğiniz çok şey var" diye konuştu.