Kitab-ı Usbiyye Satışa Çıkıyor

Dünya Hali
Esere ait olan ve yeni bulunan 7. nüsha, Asar-ı Atika Antika Sanat Galerisi’nin 18 Şubat’ta düzenlenecek müzayedesinde teklifle satışa sunulacak. Asar-ı Atika Antika Sanat Galerisinin, şah...
EMOJİLE

Esere ait olan ve yeni bulunan 7. nüsha, Asar-ı Atika Antika Sanat Galerisi’nin 18 Şubat’ta düzenlenecek müzayedesinde teklifle satışa sunulacak.

Asar-ı Atika Antika Sanat Galerisinin, şaheser nitelikte Osmanlı saray eserleri ile klasik ve çağdaş tablolardan oluşan son 10 yılın en büyük ”Osmanlı Şaheserleri Müzayedesi”, 18 Şubat’ta Conrad Oteli’nde gerçekleştirilecek.

Sanat Galerisinin sahibi Can Önen, 382 eserin satışa sunulacağı müzayede hakkında yaptığı açıklamada, müzayedenin en önemli parçasının ”Hattatların kıblesi” olarak kabul edilen Yakut İbn-i Abdü’l Musta’sımi’nin ”Kitab-ı Usbiyye/Yedi Gün Duası” adlı hat eseri olduğunu belirtti.

Bugüne kadar 3’ü Türkiye’de, 3’ü de başka ülkelerde olmak üzere 6 nüshası olduğu bilinen eserin yeni bulunan nüshasının müzayedede satışa sunulacağını bildiren Önen, ”Eser, bugüne kadar dünyada ilk kez satışa çıkıyor. Yakut İbn-i Abdü’l Musta’sımi, hat sanatının kurucusu ve Türk hat sanatına yön veren bir hattat. Şeyh Hamdullah, Musta’sımi’nin kitaplarına bakarak, ekolünü oluşturuyor ve Türk hat sanatı dünyada zirveye çıkıyor. Bu nedenle de bu kitap çok önemli. Kitap, yaklaşık 750-800 yaşında” dedi.

”Eserin ne kadara satılacağını tahmin ediyorsunuz?” sorusu üzerine Önen, eserin müzayedede teklifle satışa sunulacağını, bu eser için katalogda bir değer belirtmediklerini söyledi.

Paha biçilemeyen eserin çok yüksek bir fiyata satılacağını tahmin ettiğini belirten Önen, ”Dünyada bugüne kadar Yakut İbn-i Abdü’l Musta’sımi’nin sadece kendi el yazısıyla yazdığı Kur’an-ı Kerim’in 4 sayfası satışa sunuldu. Bu 4 sayfa da 1 milyon 700 bin pounda alıcı buldu” diye konuştu.

Can Önen, ”Eser, elinize nasıl geçti?” sorusuna, ”Bu eser çok çok önemli. Osmanlı’ya, Bursa’ya 1200-1300’lü yıllarda gelen din bilgin ve alimlerle geçiyor. O günden beri bir ailede korunuyor ve müzayedeye satılmak üzere geliyor” cevabını verdi.

YAKUT İBN-İ ABDÜ’L MUSTA’SIMİ KİMDİR?
Bu arada, son Abbasi Halifesi Musta’sım Billah’ın terbiyesinde yetiştiği için ”Musta’sımi” diye meşhur olan Yakut İbn-i Abdü’l Musta’sımi, Amasya’da yetişti ve hat sanatında çığır açtı.

Musta’sımi’nin günümüze kadar gelen eserlerinin çoğu Kur’an-ı Kerim yazmasıyken, ketebeli 18 sayfa, aharlı kağıt üzerine, is mürekkebi ile sülüs, nesih ve celi sülüs tarzıyla yazılan ”Kitab-ı Usbiyye/Yedi Gün Duası” adlı hat eseri bir şaheser olarak nitelendiriliyor.

”Yedi Gün Duası”nın, her gün okunan bir dua olduğu ifade ediliyor.