12 Eylül Hukuku Mahkum Oldu

Dünya Hali
7 yıl fazla cezaevinde tutulduğu gerekçesiyle dava açan Karaçam’a 2009’da yasal faiziyle 15 bin lira verilmesine hükmedildi. Karar emsal niteliği taşıyor. 12 Eylül darbesinde işkenceye mar...
EMOJİLE

7 yıl fazla cezaevinde tutulduğu gerekçesiyle dava açan Karaçam’a 2009’da yasal faiziyle 15 bin lira verilmesine hükmedildi. Karar emsal niteliği taşıyor.

12 Eylül darbesinde işkenceye maruz kalan ve Ankara 1 nolu sıkıyönetim mahkemesi tarafından 7 yıl fazladan cezaevinde tutulan Ziya Karaçam’ın açtığı davada 12 Eylül hukuku mahkum oldu. Mahkeme Karaçam’ın fazladan cezaevinde yattığını dikkat çekerek hak ihlali nedeniyle Maliye Hazinesi’nden faizleri de işletilerek 15 bin liranın verilmesine hükmetti. Karar ilk olması nedeniyle emsal olurken 12 Eylül’de fazladan cezaevinde yatan binlerce kişiye müjde niteliğinde.

Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya 4 Nisan’da yargı önüne çıkacak. Meşru hükümeti feshederek TBMM’yi ortadan kaldırmakla suçlanan Evren ve Şahinkaya için gün sayılırken Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin üç yıl önce önemli bir karara imza attığı ortaya çıktı. Mahkeme, 2009 yılında aldığı kararla 12 Eylül hukukunu mahkum etmiş.

12 Eylül döneminde 17 yaşındayken Ankara 1 nolu sıkıyönetim mahkemesi tarafından tutuklanarak 17 Kasım 1991’de tahliye edilen Ziya Karaçam, fazladan cezaevinde yattığı gerekçesiyle 12 Eylül hukukundan davacı oldu. 17 Kasım 1981’de tutuklandığını belirten Karaçam, Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yapılan yargılama sonucu 5 yıl 6 ay 20 gün ağır hapis cezasıyla cezalandırıldığını ancak infazı gereken sürenin 2 yıl 2 ay olmasına karşılık fazladan 7 yıl daha tutuklu kaldığını belirtti.

Dava dilekçesinde, tutuklu kaldığı süre içinde maddi ve manevi çok büyük acı çektiğini aktaran Karaçam, acıların ve hakız olarak tutuklu kalınan sürenin parasal olarak karşılığının esasen mümkün olmadığını dile getirdi. 9 yıl 2 ay 8 gün tutuklu kaldığını ifade eden Karaçam, hukukunun gasp edildiğini kaydederek kayıpların ve çöküntülerin karşılığı olması bakımından maliye hazinesine 500 bin lira maddi 500 bin lira da manevi tazminat davası açtı.

Karaçam’ın maddi ve manevi tazminat talebini inceleyen Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi Karaçam’ın hukuksuzluğa uğradığına hükmederek 5 bin lira manevi tazimat olmak üzere 10 bin 140 lira da maddi tazminat verilmesini karara bağladı. Mahkeme kararında Karaçam’ın cezaevinde yatması gereken süre ile yargılama sırasında tutuklu kaldığı süreler kıyaslandığında aldığı cezadan daha fazla tutuklu kaldığı tespitinde bulundu.

Mahkeme Karaçam’ın davayı açtığı 2004 yılından bu yana işleyecek yasal faizlerin de Karaçam’a verilmesine hükmederken Karaçam verilen tazminatı az bularak Yargıtay’a itiraz etti. Karaçam maddi ve manevi tazminat talebi için ayrı ayrı Maliye Hazinesi’nden 500’er yüz bin lira talep etti. Karardan yargılama bedelinin de devletin ödemesi kararı çıktı.

12 Eylül döneminde 650 bin kişi gözaltına alınırken 1 milyon 683 bin kişi fişlenmişti Açılan 210 bin davada 230 bin kişi bir çoğu haksız yere yargılanmış, 7 bin kişi hakkında idam cezası istenmişti. Cezaevlerinde 299 kişi yaşamını yitirmiş, 517 kişiye idam cezası verilmişti.